besplatni udzbeniciMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavestilo je sve osnovne škole u Srbiji da će u okviru Projekta „Besplatni udžbenici“ obezbediti besplatne udžbenike za jedan deo učeničke populacije. Za ovaj projekat namenjeno je 600 miliona dinara iz Budžeta Republike Srbije.

Udžbenike će dobiti učenici svih razreda osnovne škole, a preliminarna raspodela obaviće se u zavisnosti od razreda i materijalnog statusa učenika, po sledećem planu:

Razred
Prva grupa
(oko 15% učenika u RS)
Druga grupa
(oko 8% učenika u RS)
1-4 4.000,00 din 2.000,00 din
5-6 6.000,00 din 3.000,00 din
7-8 8.000,00 din 4.000,00 din

U narednom periodu, učitelјi i razredne starešine distribuiraće roditelјima i staratelјima obrasce koje treba da popune za potrebu dobijanje besplatnih udžbenika. Učitelјi i razredne starešine obraćaće pažnju da li su se prijavili roditelјi ili staratelјi iz socijalno ugroženih porodica.

U ovom trenutku prijavlјuju se učenici koji će u septembru 2015. godine pohađati nastavu od drugog do osnog razreda, dok će za buduće prvake prijavlјivanje biti obavlјeno tokom upisa.

Rok za prijavu je 24. mart 2015. godine. Nakon toga, formirane liste škole će dostavlјati Ministarstvu do 30. marta.

Ministarstvo će nakon toga na osnovu rangiranja po vrednosti ukupnih ekvivalentnih primanja po članu domaćinstva (OECD modifikovana skala) obavestiti škole koji su učenici ostvarili pravo na besplatne udžbenike, i do kog iznosa.

Nakon toga, roditelјi će uz stručnu pomoć nastavnika birati udžbenike u okviru odobrenog iznosa. Udžbenici će kroz javnu nabavku biti obezbeđeni i distribuirani do škola.

Preuzmite dopis Ministarstva

Prijava za besplatne udžbenike koju popunjavaju roditelјi

Tabela koju popunjavaju škole

Najčešća pitanja i odgovori u vezi sa besplatnim udžbenicima