latinica | ћирилица

1Zbog bržeg protoka važnih informacija (iako školske uprave ne učestvuju u organizaciji i pripremi takmičenja), objavljujemo obaveštenja pristigla od organizatora takmičenja u recitovanju ,,Pesniče naroda mog'', na republičkom i lokalnom nivou, Angeline Lukić i Baćka Bukumirovića.

Poštovani saradnici,
U ime organizatora Republičke smotre recitatora Srbije ,,Pesniče naroda mog'', a nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije i prema kalendaru takmičenja i smotri za 2021. godinu, obaveštavamo vas da je realizacija Republičke smotre planirana za 14. i 15. maj 2021. godine.

Logo udzbeniciU toku je postupak izbora udžbenika za naredne tri školske godine, odnosno za školske 2016/2017,  2017/2018. i  2018/2019. godinu, u osnovnim školama Republike Srbije. Izbor udžbenika realizuje se u skladu sa članom 33. i 34. novog Zakona o udžbenicima („Službeni glasnik RS“ broj 68/15).

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je, na osnovu javnog poziva, Listu odobrenih udžbenika. Lista odobrenih udžbenika sadrži podatke o svim udžbeničkim kompletima za svaki predmet. U Listi se za svaku udžbeničku jedinicu navedeni obim izražen u broju strana i maloprodajna cena. Lista odobrenih udžbenika dostavlјena je svakoj osnovnoj školi, a dostupna je i na internet stanicama:

Lista je formirana na osnovu javnog poziva za izbor udžbenika za tri naredne školske godine.

Izbor udžbenika se vrši od 25. februara do 10. aprila 2016. godine i obuhvata:

  • Prikuplјanje mišlјenja od učenika i roditelјa,
  • Analiza svih udžbeničih kompleta za određeni predmet od strane aktiva nastavnika,
  • Donošenje odluke o izboru kompleta,
  • Donošenje odluke o udžbeničkim jedinicama unutar kompleta koje treba da ima svaki učenik,
  • Analiza potreba školske biblioteke/kabineta za udžbeničkim jedinicama.

Svoje izbore škole će unositi u aplikaciju od 20. marta do 10. aprila. Katalog udžbenika biće objavlјen 30. aprila.

Pregled svih detalja udžbenika i udžbeničkih kompleta  možete videti na linku.

 

besplatni udzbeniciMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavestilo je sve osnovne škole u Srbiji da će u okviru Projekta „Besplatni udžbenici“ obezbediti besplatne udžbenike za jedan deo učeničke populacije. Za ovaj projekat namenjeno je 600 miliona dinara iz Budžeta Republike Srbije.

Udžbenike će dobiti učenici svih razreda osnovne škole, a preliminarna raspodela obaviće se u zavisnosti od razreda i materijalnog statusa učenika, po sledećem planu:

     Za one koji informaciju nisu pronašli na sajtu Društva za srpski jezik i književnost Srbije objavljujemo da je prag prolaznosti na Okružno takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture za učenike sedmog razreda osnovnih škola spušten na 15 bodova.

     Subota, 5. april 2014. godine, 13 časova, OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku.

 

           Početak Okružnog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture za učenike osnovnih škola, pomeren je sa 10 na 13 časova, zbog poklapanja sa terminom takmičenja iz matematike.

           Takmičenje se održava 5. aprila 2014. godine u 13 časova.

            Učenici škola Moravičkog okruga takmiče se u OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku.

 

Opštinsko takmičenje iz predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje održano je 15. marta 2014. godine. U tabeli možete videti učenike koji su se plasirali na okružni nivo takmičenja koji će se održati 13. aprila 2014. g. u OŠ "Dr Dragiša Mišović" u Čačku.

Takmičenje se održava 15.03.2014.godine sa početkom u 09.00 časova.

            Društvo za srpski jezik i književnost Srbije donelo je odluku da se opštinska takmičenja iz Srpskog jezika i jezičke kulture za učenike osnovnih škola, koja su bila zakazana za 10 časova 8. marta 2014. godine, pomeraju za 13 časova.

Opštinska takmičenja iz geografije održana su u školama domaćinima 24. marta 2013. godine.

Pitanja i rešenja sa opštinskog takmičenja iz geografije za učenike osnovnih škola za 2013. godinu:

Okružno takmičenje iz predmeta Informatika i računarstvo - programiranje održaće se u OŠ "Praljina" dana 23.03.2013. godine sa početkom u 9.00 časova.

Plasirani takmičari su:

              Prag prolaznosti sa opštinskog na okružni nivo za učenike koji su se takmičili iz srpskog jezika i jezičke kulture spušten je za sedmi razred na 13 poena, a za osmi razred na 14 poena. Za učenike petog i šestog razreda granica je ostala nepromenjena: uslov da se takmiče na okružnom nivou je 16 osvojenih poena na opštinskom nivou.

              Do viđenja do 13. aprila 2013. u OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku.

           

 

Okružno takmičenje u lepom govoru biće održano 8. maja 2013. godine u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, po sledećem rasporedu:

  • u 10.00 časova - učenici prve i druge uzrasne grupe
  • u 11.30 - učenici treće, četvrte i pete uzrasne grupe.

Pravo učešća ove godine imaju svi učenici koji su osvojili prvo, drugo ili treće mesto.
Spisak učenika koji imaju pravo učešća na Okružnom takmičenju u lepom govoru možete da vidite u izveštaju koordinatora takmičenja.

 

Uprava Društva za strane jezike i književnosti nam je poslala uputstva i preporuke za organizaciju takmičenja iz stranih jezika:

Molimo organizatore opštinskog nivoa takmičenja da poštuju navedena uputstva i da nam proslede zapisnik u preporučenoj formi najkasnije tri dana po održanom takmičenju.

 

Opštinsko takmičenje iz hemije za učenike osnovnih škola se održava u nedelju 10.marta 2013.g., sa početkom u 9 časova.
Škole organizatori takmičenja su: Čačak-OŠ"Dr Dragiša Mišović", G.Milanovac-OŠ"Sveti Sava", Lučani-OŠ"Marko Pajić" Viča i Ivanjica-OŠ"Sreten Lazarević"Prilike.
Pravila, propozicije i ostala uputstva, možete da preuzmete sa sajta Srpsko hemijskog društva.

Auto-moto savez Srbije ove 2013. godine po 44. put za redom organizuje tradicionalno takmičenje učenika osnovnih škola "Šta znaš o saobraćaju".

Učenici su, prema pravilniku, podeljeni u tri starosne grupe: A (najmlađi), B (rođeni 2001. 2002. i 2003. godine) i C (rođeni do 2000. godine). Oni se takmiče u teorijskom delu, rešavanjem saobraćajnih testova, kao i u vožnji bicikala na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se mališani sreću u svakodnevnom životu.

...
Dom kulture Čačak organizuje smotru recitatora "Pesniče naroda mog" u subotu, 31. marta 2012. godine u sali Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" u Čačku.
Raspored takmičenja:
  • 9.00 - 11.00 časova - TAKMIČENJE U KATEGORIJI MLAĐEG UZRASTA (od prvog do četvrtog razreda OŠ),
  • 11.00 - 13.00 časova -  TAKMIČENJE U KATEGORIJI SREDNJEG UZRASTA (od petog do osmog razreda OŠ),
  • 18.00 - 20.00 časova - TAKMIČENJE U KATEGORIJI STARIJEG UZRASTA (srednjoškolski uzrast).

Dodatne informacije: Baćko Bukumirović, 225  073, 065 519 18 73

Okružno takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture biće održano u nedelju, 1. aprila 2012. godine, sa početkom u 10.00 časova, u Gimnaziji "Takovski ustanak" u Gornjem Milanovcu.
Srećno!
Grad, Konstantin Kavafi (tekst)
U nedostatku zvučnog zapisa na srpskom jeziku, predlažemo vam da čujete izvođenje Kavafijeve pesme "Itaka" na engleskom jeziku:
http://www.youtube.com/watch?v=nN0bB4Op_Is&;feature=share

        Drugo književno veče u okviru programa "Besede o književnim delima" biće održano u Gimnaziji u Čačku, 26. marta 2012. godine, sa početkom u 19.00 časova. Tom prilikom će prof. Dejan Krunić predstaviti poeziju Konstantina Kavafija.
Okružno takmičenje iz Srpskog jezika i jezičke kulture održaće se 31. marta 2012. godine u OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku, sa početkom u 13 časova.
Sajt Društva školskih bibliotekara Srbije
IZVEŠTAJ SA TRIBINE  Olivere Krupež, zamenika organizatora  Tribine za bibliotekare Biljane Lukić (školskog bibliotekara OŠ "Milica Pavlović" iz Čačka)

Tribina za bibliotekare u organizaciji Društva školskih bibliotekara Srbije održana je 9. marta 2012. godine, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku. Sastanak je, umesto odsutne Biljane Lukić, vodila Olivera Krupež. Prisutne bibliotekare pozdravila je i  poželela im srećan rad Danica Otašević, direktor Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis". Na ovoj tribini osnovana je Podružnica Društva školskih bibliotekara za Moravički okrug.
Dnevni red tribine bio je:

Objavljujemo pojedinačne izveštaja sa Opštinskog takmičenja iz stranih jezika. Uoči Okružnog takmičenja, objavićemo objedinjen spisak učenika koji su se plasirali na okružni nivo takmičenja.

Ivanjica_2012
Čačak, spisak učesnika
Gornji Milanovac, francuski jezik
Gornji Milanovac, nemački jezik
Gornji Milanovac, engleski jezik
Izveštaj iz Lučana
Izveštaj čačanske komisije

U nastojanju da  popularizuje i afirmiše delo Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja, prvog ministra prosvete, Zadužbina "Dositej Obradović" je osmislila niz školskih manifestacija pod zajedničkim nazivom "Dositejevi školski dani". To podrazumeva školska takmičenja, susrete, izložbe, književne večeri koje se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke.
Sastavni deo ovog bogatog i raznovrsnog programa je i konkurs "RADIONICA BASNOPISACA", namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda osnovne škole.
Okružno takmičenje iz Hemije za učenike osnovnih škola će biti održano u OŠ "Dr Dragiša Mišović" u Čačku, 1. aprila 2012. sa početkom u 9 časova. Pravilnik i propozije možete da preuzmete na sajtu Srpsko hemijskog društva.
Okružno takmičenje iz hemije se održava 1. aprila 2012.g. u OŠ" Dr Dragiša Mišović" u Čačku. Rezultate sa takmičenja možete da preuzmete ovde.
Republičko takmičenje iz hemije se održava 12. i 13. maja 2012 god.e. 

Opštinsko takmičenje iz stranih jezika održava se u subotu, 10. marta 2012. godine. Učenici mogu da se takmiče samo iz jednog stranog jezika. Takmičenje se organizuje iz  šest stranih jezika: engleskog,  francuskog, ruskog, nemačkog, italijanskog i španskog jezika. Sva takmičenja počinju u 10.00 časova.
Domaćini takmičenja su:

  • OŠ "Milica Pavlović", Čačak,
  • OŠ "Sveti Sava", Gornji Milanovac,
  • OŠ "Milan Blagojević", Lučani i
  • OŠ "Milinko Kušić", Ivanjica.
Dom kulture Čačak organizuje smotru recitatora "Pesniče naroda mog". Kao i na svim drugim takmičenjima, neophodno je da se najpre organizuju školska takmičenja. Osnovne škole  biraju od jednog do pet takmičara u kategoriji mlađeg uzrasta (od prvog do četvrtog razreda) i od jednog do pet takmičara u kategoriji srednjeg uzrasta (od petog do osmog razreda). Srednje škole i kulturno-umetnička društva mogu da prijave najviše pet takmičara u kategoriji starijeg uzrasta.
Opštinsko takmičenje će biti održano u subotu, 31. marta 2012. godine u Muzičkoj školi u Čačku, sa početkom u 9.00 časova.
 
Raspored takmičenja:
Opštinsko takmičenje iz predmeta Hemija za učenike osnovnih škola održano je 3. marta 2012. godine.
Opštinsko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture održano je 4. marta 2012. godine.  Domaćini takmičenja bile su sledeće škole:
  • Lučani - SŠ "Dragačevo, Guča;
  • Gornji Milanovac - Gimnazija "Takovski ustanak";
  • Čačak - Gimnazija;
  • Ivanjica - Tehnička škola.
Od četrnaest  srednjih škola, na takmičenju su učestvovali učenici iz sedam srednjih škola: Gimnazije, Medicinske, Ekonomske i Tehničke škole  iz Čačka, Gimnazije "Takovski ustanak" iz Gornjeg Milanovca, Gimnazije iz Ivanjice i SŠ "Dragačevo" iz Guče. Takmičilo se ukupno 105 učenika: 42 učenika prvog, 27 učenika drugog, 24 učenika trećeg i 12 učenika četvrtog razreda. Pravo učešća na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, koje će biti održano u Gimnaziji "Takovski ustanak" u Gornjem Milanovcu,   stekli su učenici sa 16 i više bodova.
Društvo školskih bibliotekara Srbije organizuje TRIBINU ZA ŠKOLSKE BIBLIOTEKARE, 9. marta 2012. godine, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, sa početkom u 10.00 časova.
Program rada:
Okružni stručni skup vaspitača biće održan 24. aprila 2012. godine u opštini Lučani, sa početkom u 9.00 časova. Neophodno je da se domaćinima prijave učesnici (maksimalno 7 po PU, s tim što iz predškolske ustanove koja je organizator može da bude i više učesnika,shodno našem prethodnom dogovoru). Teme ovog stručnog skupa na okružnom nivou biće:

 

Nagradni konkurs za nastavnike osnovnih škola

Konkurs je namenjen nastavnicima razredne nastave i predmetnim nastavnicima osnovnih škola koji uspešno koriste informacione i komunikacione tehnologije u nastavi i koji su kreativni u radu. Cilj Konkursa je podsticanje efektivne i raznovrsne upotrebe informacionih tehnologija u nastavnom procesu.

Školska takmičenja 42. ciklusa tradicionalne smotre ,,Šta znaš o saobraćaju,, realizovaće se tokom meseca marta širom Srbije. U aprilu će biti održana opštinska,  14. maja okružna i gradsko takmičenje u Beogradu. Nakon toga, 27. i 28. maja u Jagodini održava se državna smotra, a potom najbolji - dve devojčice i dva dečaka iz starosne grupe B (1999. 2000. i 2001. godište),  idu na evropsko takmičenje koje se organizuje od 16. do 19. septembra u Parizu.

Okružno takmičenje iz stranih jezika za učenike osnovnih škola Moravičkog okruga održaće se u Osnovnoj školi "Milica Pavlović" u Čačku. Takmičenje počinje u deset časova.
Nakon što je Društvo za srpski jezik i književnost uvažilo našu molbu da se kriterijum prolaznosti spusti na 15 bodova, na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture učestvovaće 32 učenika iz srednjih škola Moravičkog okruga. Spisak učesnika ovog takmičenja, koje će se održati 17. aprila 2011. godine u Tehničkoj školi u Ivanjici, možete da preuzmete ovde.
Rezultate opštinskog takmičenja iz predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje za učenike osnovnih škola možete pogledati ovde.
Tribina "Svi u školu, obrazovanje za sve" biće održana u Velikoj sali Skupštine grada Čačka, 29. marta 2011. godine, sa početkom u 17.00 časova. Ovde možete da pruzemete program tribine, sa listom učesnika:
Omladinski kulturni centar u gradu Čestoshova u Poljskog, u saradnji sa gradskim savetom Čestoshove, organizuje 13. međunarodno takmičenje u likovnom stvaralaštvu dece i omladine, pod nazivom „Dete i pas“. Ovogodišnje takmičenje se organizuje pod patronatom poljskog ministra za obrazovanje, gradonačelnika Čestoshove i predsedavajućeg Poljskog kluba pasa.

Opštinsko takmičenje učenika osnovnih škola iz Istorije održaće se dana 13.03.2011. godine sa početkom u 13 časova.

          Opštinsko takmičenje učenika osnovnih škola iz Tehničkog i informatičkog obrazovanja održaće se u nedelju 13.marta 2011. godine sa početkom u 10:00 časova.
          Opštinsko takmičenje iz Informatike i računarstva održaće se samo iz kategorije Programiranje.
          Takmičenje će se održati u subotu 12.marta 2011. godine sa početkom u 14:00 časova. Vreme početka takmičenja je pomereno zbog preklapanja sa takmičenjem iz Fizike.
Opštinsko takmičenje učenika srednjih škola iz srpskog jezika i jezičke kulture održaće se u subotu, 12. marta 2011. godine, sa početkom u 10.00 časova.

 

Organizatori ovog nivoa takmičenja su:

  • Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku,
  •  Gimnazija „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu,
  •  Srednja škola „Dragačevo“ u Guči i
  • Tehnička škola u Ivanjici.

Programe ovog takmičenja i za osnovne i za srednje škole možete da preuzmete ovde.

Saopštenje Društva za srpski jezik i književnost Srbije:

"S obzirom da je došlo do poklapanja termina i satnice na nivou opštinskog takmičenja za osnovnu školu iz Srpskog jezika i jezičke kulture i Matematike za školsku 2010/2011. godinu, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije donelo je odluku da se satnica takmičenja iz Srpskog jezika i jezičke kulture, koje će biti održano 05.03.2011, pomeri sa predviđenih 10 na 13 časova."

Dana 27.03.2010. godine sa početkom u OŠ „Dr Dragiša Mišović“ u Čačku održano je okružno takmičenja iz Tehničkog i informatičkog obrazovanja.
Takmičili su se učenici grada Čačka, opština Ivanjica, Lučani i Gornji Milanovac u sedam takmičarskih disciplina. Rezultate takmičara i njihov plasman po takmičarskim disciplinama možete preuzeti na sledećim linkovima:
Okružno takmičenje iz informatike za učenike osnovnih škola održano je 27.03.2010. godine u oraganizaciji OŠ "Kirilo Savić" iz Ivanjice.

Plasirani učenici za republičko takmičenje i rezultati svih učesnika takmičenja iz kategorija:

Učenici osnovnih škola koji su se plasirali na okružno takmičenje iz matematike.

Preuzmite dokument

Učenici koji su se plasirali na okružno takmičenje iz hemije.

Preuzmite dokument

Učenici koji su se plasirali na okružno takmičenje iz geografije.

Preuzmite dokument

              Odlukom Društva za srpski jezik i književnost Srbije spušten je kriterijum  za učešće učenika osnovnih škola na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika.
Okružno takmičenje iz engleskog jezika održano je u subotu, 20. marta 2010. godine. Organizator takmičenja bila je Osnovna škola "Milica Pavlović" iz Čačka, a najbolji među najboljima su:
1. Neda Mladenović, OŠ "Milica Pavlović", prof. Olivera Simović, 58 bodova;
2. Aleksandra Todorović, OŠ "Tanasko Rajić" , prof. Nevenka Belošević, 58 bodova;
3. Anđela Todorović, OŠ "Vuk Karadžić", prof. Danijela Pešterac, 57 bodova.
Poželimo im da i na Republičkom takmičenju budu među najboljima!

 

Preporučujemo nastavnicima da u programiranju i realizovanju nastave koriste i obrazovne programe i portale, kao što su Kreativna škola (ZUOV), besplatni elektronski časopis Partner u učenju (Microsoft) -  preko kog se mogu preuzeti i obrasci za pedagošku i školsku evidenciju, Edusoft i dr.
Na  opštinskom nivou   takmičenja  iz srpskog jezika i jezičke kulture učestvovala  su 94  učenika iz 10 srednjih škola Moravičkog okruga. Pravo učešća na višem nivou takmičenja stekli su učenici sa najmanje 16 od ukupno 20 bodova na testovima čiji su autori članovi Društva za srpski jezik i književnost iz Beograda, odnosno -  21 učenik.
Ovde preuzmite tabelarni prikaz rezultata.
U subotu 6. marta 2010. godine u "Gimnaziji" u Čačku realizovano je okružno takmičenje iz stranih jezika. Učenici četvrtog razreda srednjih škola takmičili su se u poznavanju engleskog jezika, nemačkog jezika i francuskog jezika.

Текстове о школском развојном планирању, професионалном развоју наставника, ИНСЕТ-у,можете преузети са http://www.rc-cacak.co.rs/projekti.html  

 

Овде мoжете преузети резултате са Окружног такмичења из математике за ученике средњих школа,  које је одржано 20. фебруара 2010. године.
Организатор такмичења билa је Гимназија у Чачку.

Ko je na mreži: 40 gostiju i nema prijavljenih članova