latinica | ћирилица

Kalendar

 

 

Kalendar aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa učenika u srednju školu

namenjen je učenicima osmog razreda osnovne škole, njihovim roditeljima ili starateljima, osnovnim i srednjim školama, kao i obaveštavanju svih zainteresovanih za ovaj značajan  posao Ministarstva, radi upoznavanja i planiranja aktivnosti svih navedenih učesnika u postupku sprovođenja završnog ispita i upisa učenika u srednju školu.

UdzbeniciMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa Zakonom o udžbenicima objavilo је Katalog udžbenika koji će se u osnovnim školama koristiti od školske 2016/2017. do 2018/2019. godine.

Katalog udžbenika za osnovnu školu odobrenih za školsku 2016/2017, 2017/2018 i 2018/2019. godinu u PDF formatu preuzmite OVDE

Pojedinačni pregled izabranih udžbenik za svaku školu posebno možete pogledati OVDE.

Napomena: Ukoliko komplet koji je škola izabrala nije ušao u Katalog uždbenika, škola će naknadno odabrati komplet.

Republička komisija za sprovođenje takmičenja učenika osnovnih škola za školsku 2013/2014.godinu u dogovoru sa školom domaćinom OŠ „Josif Kostić", iz Leskovca odredila je novi termin republičkog takmičenja iz Hemije učenika osnovnih škola za 30,31.05.2014. i 01.06.2014. godine.

     Druga okružna smotra školskog scenskog izraza "Školski teatar radosti", koja je zbog vanrednog stanja u zemlji bila odložena, održaće se u OŠ "Ratko Mitrović" u Čačku 5. i 6. juna 2014. godine. Oba dana smotra počinje u 10 časova.

Iz Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" obavestili su nas da su sve aktivnosti planirane programom 51. Disovog proleća odložene do daljnjeg.

Dok Srbiju plave reke, naši đaci i studenti ne spavaju. Ovih teških dana Velike poplave, čitamo o humanitarnim akcijama i đačkim i studentskim inicijativama širom zemlje; mladi volontiraju, sami se organizuju, odriču se maturskih proslava i ekskurzija, pozivaju drugare iz poplavljenih sredina kod sebe, skupljaju i raznose pomoć, a zahvaljujući njihovom poznavanju interneta, mnogi su spaseni ili su pronašli svoje najmilije...

...

          Saopštenje Društva za srpski jezik i književnost Srbije glasi:    

         Na osnovu odluke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture, zakazano za 24-25. maj 2014. godine u Tršiću, odlaže se do daljeg.

На основу саопштења Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на територији Републике Србије, због опасности од поплава, одложу све активности које су планиране у предшколским установама, основним и средњим школама, а тичу се такмичења и смотри ученика, наставе у природи, излета, посета и екскурзија, као и свих других ваннаставних облика васпитно-образовног рада који предвиђају окупљање деце и ученика.

     Šef Odeljenja za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, dr Ljiljana Piščević Mojsilović  prosledila je Školskoj upravi izveštaj o obeležavanju Međunarodnog dana fizičke aktivnosti 2014. godine i izveštaj o obeležavanju 24. po redu Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se ove godine održala pod sloganom "Zdrav osmeh – lep osmeh".

Zbog vanrednog stanja škole i predškolske ustanove na teritoriji opština Gornji Milanovac i Lučani i grada Čačka danas i sutra neće raditi.

U četvrtak i petak, 15. i 16. maja 2014. godine, u OŠ "Ratko Mitrović" u Čačku održaće se Druga okružna smotra školskog scenskog izraza "Školski teatar radosti". Otvaranje ove smotre, na kojoj učestvuje četrnaest  školskih dramskih sekcija / grupa i jedna radionica, koje će izvesti ukupno devetnaest kratkih dramskih komada (u trajanju od 15 do 45 min.), počinje u 10 časova.

     Saopštenje Društva za srpski jezik i književnost Srbije:

Zahvaljujući uvek prisutnom entuzijazmu zaposlenih u obrazovanju, ove godine se održava Druga okružna smotra školskih dramskih grupa i radionica pod nazivom "Školski teatar radosti", nakon što je prošle godine Škoklska uprava Čačak, u saradnji sa Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i OŠ "Vuk Karadzić",  organizovala tzv. Inicijalnu smotru školskog scenskog izraza.

Okružno takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" održaće se u OŠ "Ratko Mitrović" u Čačku 11. maja 2014. godine sa početkom u 10.00 časova.

Mole se mentori da sa svojim učenicima budu najkasnije do 9.30 časova u prostorijama škole kako bi takmičenje počelo na vreme.

 

               Maj mesec je vreme da se polako svode računi i sumiraju rezultati takmičenja koja su u toku školske godine održana, pa zato ove kišne poslednje majske dane 2013. godine koristimo da napravimo kratak osvrt na Književnu olimpijadu i takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture za učenike osnovnih škola.

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, povodom 15. maja – DANA PORODICE, poziva sva stručna veća, društva i udruženja prosvetnih radnika Moravičkog okruga za predloge povodom Novembarskih dana prosvetnih radnika  Moravičkog okruga, u okviru kojih RCČ organizuje  Međunarodnu konferenciju.

Povodom DANA PORODICE, RCČ pokreće sledeće aktivnosti:

LITERARNI I LIKOVNI KONKURS

KONKURS ZA NAJBOLJI UGLEDNI ČAS

FOTO - KONKURS

Kompletan materijal pogledajte ovde.

Vislava Šimborska
Program književnih večeri u organizaciji nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga i Školske uprave - "Zavičajni pisci u oku profesora/Besede o književnim delima", završava se večeras, 28. maja 2012. godine, kada će u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, sa početkom u 19.00 časova,  prof. Tatjana Blagojević (Ekonomska škola) i prof. Tanja Popović (Tehnička škola) održati veče posvećeno poeziji Vislave šimborske, pod nazivom "Šoljica kafe, lake teme i Vislava Šimborska".
Objavljujemo rezultate konkursa koje je realizovala Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" iz Čačka u okviru manifestacije "Disovo proleće":
Rezultati konkursa za najbolju digitalnu fotografiju učenika OŠ i SŠ
Rezultati literarnog konkursa za učenike SŠ
Rezultati literarnog konkursa za učenike OŠ
Pretposlednje književno veče programa stručnog usavršavanja nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti "Besede o književnim delima" biće posvećeno romanu "Terra d, oro" naše sugrađanke  Milkice Miletić. O romanu, koji je nagrađen Deretinom nagradom, govoriće prof. Milica Stanojčić, 23. maja 2012. godine, u OŠ "Filip Filipović" u Čačku, sa početkom u 19.00 časova.
Naredno književno veče u okviru programa stručnog usavršavanja  nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti  "Besede o književnim delima" biće održano u ponedeljak, 21. maja 2012. godine, u 19.00 časova, u Galeriji Narodnog muzeja (a ne na Tehničkom fakultetu, kako je prvobitno bilo planirano). Nastavnica Mila Mutavdžić će tom prilikom predstaviti poeziju Nedeljka Popadića, i za decu i za odrasle (u rukopisu), a biće kratko predstavljena i knjiga "Najlepše priče Viteza" čiji je ona urednik. Gost večeri biće Nedeljko Popadić.
Program stručnog usavršavanja "Besede o književnim delima" nastavljamo u ponedeljak, 14. maja 2012. godine, u 19.00 časova,  kada će u Svečanoj sali Opštine Desimir Paunović i Novak Jovanović održati književno veče posvećeno ruskim pesnicima, Jesenjinu i Majakovskom. Književno veče je i dokaz saradnje sa Društvom srpsko-ruskog prijateljstva.
...
...
Objavljujemo revidirane rezultate Okružnog takmičenja iz biologije i propratno pismo.
Nakon revizije, tri učenika sedmog razreda Moravičkog okruga imaju pravo učešća na Republičkom takmičenju iz biologije. Za detaljnije informacije obratite se koordinatoru tog takmičenja, prosvetnom savetniku Miloradu Kruniću.
Gimnazija u Ivanjici realizovala je studijsku posetu učenika iz inostranstva ugostivši učenike iz Meksika, Turske, Novog Zelanda, Rusije i Čilea. Nosioci ovog projekta bilsu su Ivana Gazikalović-Pavlović, predsednica "Interkulture" i  prof. francuskog jezika Gimnazije u Ivanjici  Katarina Krivokuća. Više informacija možete da dobijete na adresi:Č

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/Србија+данас/892636/Интеркултура+у+Ивањици.htm

Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture objavljen je na sajtu Društva za srpski jezik i književnost. Na ovom sajtu možete da pronađete i druge važne informacije u vezi sa takmičenjima, radom Društva, izdavačkom delatnošću i dr.
Na nagradnom literarnom konkursu koji  je po četvrti put organizovao Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, u okviru manifestacije "Proleće Sime Cucića",  pohvaljena  su  i dva učenika iz  Moravičkog okruga: Olja Hadži Vidaković, učenica sedmog razreda Osnovne škole "Milinko Kušić" iz Ivanjice (nastavnica Nada Jovanović)  i Goran Tomić, učenik trećeg razreda Osnovne škole "Sreten Lazarević" iz Prilika (učiteljica Biljana Ćurčić). Ovde preuzmite rezultate konkursa.
Preporučujemo Vam korišćenje sajta PROJEKAT RASTKO:
Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture za učenike srednjih škola održaće se u Tršiću 22. maja 2011. godine. Drupštvo za srpski jezik i književnost, nažalost, nije uvažilo našu molbu da se na ovo takmičenje upute i učenici sa 17 bodova, tako da će Moravički okrug predstavljati dve učenice  drugog razreda GImnazije "Takovski ustanak" iz Gornjeg Milanovca -  Bojana Smiljanić i Suzana Ilić, obe učenice prof. Gordane Jovanović.
Jezički podsetnik "Kaži pravilno" možete da čitate u blogu prosvetnog savetnika Danijele Kovačević-Mikić na adresi 
Pregled svih učesnika 42. smotre recitatora - učenika osnovnih i srednjih škola Republike Srbije i izveštaj mr Verice Rakonjac-Pavlović  sa kratkom i nadahnutom  analizom postignuća preuzmite ovde.
       Posle Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture, održanog 22. i 23. maja 2010. godine u Tršiću, imamo se čime pohvaliti:

MATEMATIKA                                               05.06.2010. U 11  ČASOVA

FIZIKA                                                         06.06.2010. U 11  ČASOVA

SRPSKI  JEZIK                                              05.06.2010. U 11 ČASOVA

STRANI JEZIK                                               06.06.2010. U 11 ČASOVA

MAĐARSKI JEZIK                                           07.06.2010. U 11 ČASOVA

MUZIČKE ŠKOLE – SOLFEĐO                           04. i 05.06.2010. U 10 ČASOVA

UMETNIČKE ŠKOLE  (likovne)                        04, 05. i 06.06.2010. U 9 ČASOVA

Komisije

  1. Komisija za šifrovanje -3 člana van struke
  2. Komisija za dešifrovanje -3 člana van struke
  3. Komisija za ocenjivanje (Crtanje, Slikanje, Vajanje) -3 člana za svaki ispit posebno (po jedan profesor koji nije učestvovao u pripremanju kandidata za prijemni ispit i dva eksterna člana)
  4. Komisija za postavku zadatka -Komisiju čini komisija za ocenjivanje
  5. Komisija za žalbe -Direktor, Pomoćnik direktora i Sekretar škole

 Dinamika prijemnog ispita

            21. i 22. maj, od 9h do 14h predaja dokumenata: prijava sa upisanim brojem telefona kandidata, , đačka knjižica sa identifikacionim brojem kandidata i overenom fotografijom – na uvid, lekarsko uverenje, izvod iz matične knjige rođenih.
            2. jun u 18h: U Školi će biti istaknut spisak kandidata po azbučnom redosledu sa rasporedom polaganja po učionicama.
            3. jun u 18h : Komisija za postavku zadataka svim grupama kandidata aranžira postavku za crtanje u prostorijama gde će se polagati prijemni ispit. Prostorije se nakon toga zaključavaju.
            4. jun, Crtanje: (9h)Učenike treba prozvati i u spisku naznačiti prisutne. Učenici koji zakasne sačekaće u hodniku ili drugom neutralnom prostoru, prema preporuci dežurnog nastavnika, završetak prozivke i priključiti se grupi uz naknadnu identifikaciju. Kandidati koji nemaju đačku knjižicu sa overenom fotografijom ne mogu pristupiti polaganju.  Treba proveriti da li u grupi ima hendikepirane dece, te im posvetiti posebnu pažnju.  Dežurni nastavnik kandidatima pročita objašnjenje i uputstvo za izradu zadatka koje je uradila stručna komisija.  Radi se 4 školska časa, bez pauze (180 min.) Učenici mogu izlaziti do toaleta, a  ukoliko nekome pozli, pozvati dežurnog nastavnika.  Učenike treba upozoriti da prilikom odlaska pogledaju raspored rada za sledeći dan.  Profesor treba da podeli koverte sa ceduljama tek kada učenik završi rad.  Jedna cedulja se pred učenikom stavlja u koverat, koverat se lepi i sjedinjuje heftanjem sa radom.
            Po završetku ispita, Komisija za šifriranje obavlja svoj rad nakon čega se radovi prenose u fiskulturnu salu.  Sledi komisija za ocenjivanje.  Svaki član komisije unosi ocenu rada po kriterijumima za ocenjivanje u zbirnu listu za ocenjivanje i potpisuje je.  Zbirnu listu za ocenjivanje potpisuje i predsednik Komisije.  Sledećeg dana u 10h svaki član komisije za ocenjivanje diktira ocene radova prilikom unošenja u kompjuter. Nakon toga proveravaju zajedno sa operaterima odštampane spiskove sa unetim ocenama i potpisuju ih.  Proces završava Komisija za dešifrovanje, nakon koje se finalni podaci prvog dela prijemnog ispita unose u kompjuter.
5.jun, Slikanje (9h) -Ista procedura kao prethodnog dana.
6.jun, Vajanje (9h) -Dežurni nastavnik kandidatima pročita objašnjenje i uputstvo za izradu zadataka.  Radi se  4 školska časa (180 min), bez pauze.  Predložak za vajanje dobija se na dan ispita od Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije.  Taj deo zadatka sastoji se od rada u glini.  Fotografije predloška koje učenici vide kao dvodimenzionalnu površinu treba transponovati u trodimenzionalne oblike (u vidu prostornog rešenja po sopstvenom nahođenju). Učenicima je ostavljena sloboda da prilikom prenošenja dvodimenzionalnih oblika u trodimenzionalne unesu i neke svoje lične interpretacije gledanog dela kao predloška. Učenici će raditi na priloženoj kartonskoj podlozi na kojoj će rad ostati.  Kada završe svoj rad popuniće cedulju, zalepiti koverat i staviti ga ispod rada na mesto koje mora biti suvo.
Po završetku ispita, Komisija za šifriranje papir sa šifrom špenadlom sjedini sa radom. Nakon Komisije za šifriranje, video-kamerom, uz prisustvo dežurnog člana, snimaju se svi radovi (sa šiframa i iz svih uglova).  Proces se dalje odvija kao u prva dva dana (rad Komisije za ocenjivanje, Komisije za unošenje podataka u kompjuter i Komisije za dešifrovanje).  Po završetku rada komisije za ocenjivanje vrši se ponovno snimanje radova, ali ovog puta samo iz jednog ugla (tako da se vidi šifra).  Po završetku posla, radovi se prenose u fiskulturnu salu.  Nikome nije dozvoljeno da u toku rada ulazi u učionicu bez odobrenja direktora.
8.jun, 7h: Isticanje preliminarnih rezultata prijemnog ispita.
8.jun, od 9-12h: Omogućiće se razgledanje svih radova sa proverom unetih bodova u preliminarnoj listi.
            Žalbe na eventualne neregularnosti u odnosu na Pravilnik mogu se ulagati do 12h narednog dana u odnosu na održani deo Prijemnog ispita (za crtanje do 12h 5.6.2010, za slikanje do 12h 6.6.2010., za vajanje do 12h 7.6.2010.) i za unošenje bodova u bodovne liste do 16h 8.6.2010. (žalbe na vrednovanje radova od strane komisije za ocenjivanje se ne mogu ulagati).
            Komisija za žalbe daje odgovor za svaki predviđeni rok za žalbe do 18h tekućeg dana
            9.6.2010., 8h  : Isticanje konačnih rezultata prijemnog ispita.
            10.6.2010., od 09-14h  : kandidati koji su položili prijemni ispit predaju svedočanstvo osnovne škole i popunjavaju listu željenih obrazovnih profila .
            11.6.2010. do 9h  : Isticanje konačnih lista po obrazovnim profilima.
            11.6.2010., od 09-14h  : upis učenika u obrazovne profile u koje su raspoređeni.
Smatraće se da su, kandidati koji u ovom terminu ne potvrde upis, odustali od upisa i potrebno je da se prijave u svojim osnovnim školama za polaganje kvalifikacionog ispita.
            15.6.2010. Dostavljanje konačnih lista upisanih učenika školi „Tehnoart Beograd“.
            30.6.2010., od 09-14h  : podizanje radova crtanja i slikanja. Rad iz vajanja se ne može podići. Posle ovog roka radovi se ne čuvaju.

 Materijal

Škola obezbeđuje papir za crtanje, papir za slikanje i glinu za vajanje (oko 1000g). Učenici obezbeđuju olovke za crtanje, tempera boje i četke za slikanje, kao i male špahtle za vajanje.
Na literarnom konkursu "47. Disovog proleća" učestvovali su učenici iz 11 Osnovnih škola Moravičkog okruga: "Filip Filipović", "Ratko Mitrović", "Sveti Sava", "Milica Pavlović", "Vladislav Petković Dis", "Stepa Stepanović", "22. decembar" (Čačak), "Kirilo Savić", "Milinko Kušić" (Ivanjica), "Kralj Aleksandar Prvi" i "Desanka Maksimović" (Gornji Milanovac).
           U junu mesecu 2010. godine osnovne škole Moravičkog okruga (ukupno ih je 39) napustiće  2 242 svršena osnovca: u opštini Čačak ih je 1226, u Gornjem Milanovcu 444, u Ivanjici 363 i u opštini Lučani 209.
 

Na literarnom konkursu za učenike srednjih škola "47. Disovo proleće", žiri u sastavu:

  • prof. Ana Ranđić, Gimnazija, Čačak,
  • prof. Slađana Lišanin, Prehrambeno-ugostiteljska škola, Čačak i

prof. Ilinka Ocokoljić, Gimnazija, Ivanjica

Na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture,
koje će biti organizovano u Vukovom Tršiću 22. maja 2010. godine, 
 Moravički okrug imaće pet predstavnika u kategoriji osnovnih škola:

 

Moravički okrug na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture učenika srednjih škola, koje će biti održano u nedelju, 23. maja 2010. godine, u Tršiću, sa početkom u 11:00 časova, predstavljaće sledeći učenici:
Na konkursu Banatskog kulturnog centra povodom manifestacije Proleće Sime Cucića dodeljene su nagrade za najbolje knjige iz oblasti književnosti za decu, kao i nagrade za najbolji učenički rad (poezija, proza, esej). Na tom konkursu pohvaljene su dve škole iz Moravičkog okruga  - OŠ "Kirilo Savić" iz Ivanjice i OŠ "Ratko Mitrović" iz Čačka.
Ovde možete da preuzmete rezultate.

Ko je na mreži: 371 gostiju i nema prijavljenih članova