latinica | ћирилица

U okviru projekta „Tehnička podrška za inkluziju Roma" (TARI), i u skladu sa IPA 2012 programom za socijalni razvoj i Programom „Stipendija i mentorska podrška u srednjim školama u Srbiji" namenjenim Romima, MPNTR u saradnji sa OEBS-om, objavljuje konkurs za dodelu stipendija učenicima romske nacionalnosti koji pohađaju trogodišnje i četvorogodišnje srednje škole školske 2014/15. godine. Rok za prijem konkursne dokumentacije je 15. Septembar 2014.
Konkurs se nalazi na sajtu MPNTR: http://www.mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/opsti/1472-konkurs-za-izbor-ucenika-romske-nacionalnosti-upisanih-u-srednje-skole-za-dodelu-stipendija-za-skolsku-2014-2015-godinu

Drugi rok za završni ispit održaće se:

Na osnovu obaveštenja Gorice Stanojević, direktora RC, obaveštavamo vas o sastancima koji će se uskoro održati u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (za nastavnike nemačkog jezika, matematike, fizike, biologije, hemije i geografije).

Oblik stručnog usavrašavanja koje se vrednuje prema internim aktima o vrednovanju sati stručnog usavršavanja u ustanovi:

Ogranak Vukove zadužbine, Udruženje "Čuvari dela Vuka Karadžića" Čačak i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u okviru Letnjih dana kulture Čačak 2013, organizuju predavanje na temu: KOSOVO U EPSKOJ NARODNOJ POEZIJI. Predavač je prof. dr Boško Suvajdžić

Shodno promenama zakonske regulative, rodila se i potreba za prilagođavanjem i unapređivanjem školske i pedagoške dokumentacije. Pozivamo vas da pogledate orijentacionu strukturu godišnjeg plana rada za srednje škole i da do kraja avgusta iskažete svoje sugestije, kritike, nedoumice. Strukturu su uradile Katarina Dunjić Mandić, rukovodilac Aktiva stručnih saradnika Moravičkog okruga, stručni saradnik Gimnazije u Čačku, i Danijela Kovačević Mikić, prosvetni savetnik.

              Možda je one koji su ovih vrelih avgustovskih dana pronašli vremena i strpljenja za televizijski program pomalo zabrinula vest objavljena u Dnevniku RTS-a da nijedan od 600 srednjoškolaca iz više gradova Srbije nije rešio test iz srpskog jezika koji zahteva znanje na nivou učenika šestog razreda.

           Prema istraživanju Instituta za pedagoška istraživanja đaci radije uče strani jezik nego svoj, a pritom i ne shvataju važnost maternjeg jezika. Po broju časova maternjeg jezika na dnu smo evropske lestvice, što je svakako jedan od uzroka ovako lošim rezultatima istraživanja. Pet časova maternjeg jezika u petom razredu, po četiri časa u šestom, sedmom i osmom razredu, i po dva do četiri časa sedmično u srednjim školama zastupljenost je koja nije za poređenje sa drugim evropskim zemljama: u Francuskoj učenici imaju dvanaest časova maternjeg jezika nedeljno, u Nemačkoj devet, u Grčkoj i Švedskoj po jedan čas manje. Možda je trenutak da se i kreatori obrazovnih politika zamisle nad iznetim činjenicama.

Lingvista Vlado Đukanović smatra da je poenta da se kroz obrazovanje razvije ljubav prema jeziku i da je „to značajno da bismo ostali civilizovan narod i eventualno napredovali".

На основу Правилника о сталном струцном усаврсавању наставника, васпитаца и струцних сарадника ("Сл. Гласник РС", број 13/2012), наставници , васпитачи И стручни сарадници остварују 44 сата струцног усаврсавања у оквиру својих развојних активности у установи.
Како бисмо унапредили рад и развој скола, олаксали наставницима, васпитацима и струцним сарадницима да извреднују све активности које реализују током сколске године и да вредновање буде исто у свим сколама И предсколским установама, на територији Сколске управе Цацак, у сарадњи са струцним сарадницама (Љубинка Војиновић, психолог, ; Татјана Брадић, педагог, ОШ „Свети Сава" Чачак; Гордана Поповић Божанић, педагог, Економска школа Чачак, Катарина Дуњић Мандић, психолог, Гимназија, Чачак, Сузана Симеуновић, педагог, Предшколска установа Радост, Чачак, Јелица Шеварлић, наставица историје, ОШ „Свети Сава" Чачак).
Предлажемо нацрт документа о вредновању сталног  струцног усаврсавања у установи. Молимо вас да до понедељка 27. Августа до 13 цасова, доставите на мејл рада.к@еунет.рс, сугестије, коментаре на предлог.

Ko je na mreži: 104 gostiju i nema prijavljenih članova