latinica | ћирилица

UdzbeniciMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planira da po donošenju Odluke Vlade Republike Srbije, u okviru Projekta Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola, obezbedi besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta koje su škole izabrale da koriste u nastavi za školsku 2019/2020. godinu.

Učenici osnovnih škola koji su obuhvaćeni projektom:

  1. Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći).
    1. Kao dokaz o ispunjenosti uslova dostavlja se Školi rešenje (kopija) kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći.
  2. Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.
    1. Kao dokaz o ispunjenosti uslova dokumentacija nije potrebna, jer škola poseduje podatke o navedenim učenicima.
  3. Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).
    1. Kao dokaz o ispunjenosti uslova dokumentacija nije potrebna, jer škola poseduje podatke o navedenim učenicima.
  4. Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja Republike Srbije.
    1. Kao dokaz o ispunjenosti uslova dostavlja se Školi potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta (osnovna škola, srednja škola, fakultet) za svako dete, osim ako su i istoj osnovnoj školi, jer Škola poseduje podatke o navedenim učenicima

Napomena za I razred:

Za unos brojnog stanja učenika prvog razreda po zadatim kriterijumima, škola treba da uradi procenu broja prvaka na osnovu prijavljenih učenika u ostalim razredima.

Škola navedene podatke o brojnom stanju učenika po kriterijumima i razredima unosi u IS Dositej do 18. marta 2019. godine.

gripNa sajtu Vlade Republike Srbije objavljena je preporuka svim jedinicama lokalne samouprave koja glasi:

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici preporuku svim jedinicama lokalne samoupraveda se raspust u osnovnim i srednjim školama produži i sledeće nedelje, odnosno da se nastava ne održava od 18. do 24. februara.

Vlada je ovu preporuku, koja predviđa da prvi radni dan za osnovne i srednje škole bude 25. februar, donela zbog smanjenja rizika i izloženosti đaka virusu gripa.

Članom 47. Zakona o udžbenicima („Službeni glasnik RS“, broj 68/15) propisano je da će Ministarstvo raspisati Javni poziv za izbor udžbenika koji će se koristiti od školske 2016/2017. do 2018/2019. godine, ta da na ovaj javni poziv mogu da se jave izdavači čiji su udžbenici odobreni u skladu sa propisima koju su važili do stupanja na snagu ovog zakona.

Rok za prijavlјivanje udžbenika po raspisanom Javnom pozivu za izbor udžbenika koji će se koristiti od školske 2016/2017. do 2018/2019. godine, na zahtev izdavača udžbenika,  produžen je do 15. februara 2016. godine.

U prijavi na ovaj javni poziv, izdavači navode odobrene udžbenike sa kojim će učestvovati u izboru i dostavlјaju izjave iz člana 20. stav 6. tač. 4)–8) ovog zakona.

Članom 20. stav 6. tač. 4)–8) Zakona o udžbenicima propisano je da izdavači Ministarstvu dostavlјaju sledeće izjave:

  • saglasnost izdavača da će štampati udžbenik na jeziku i pismu nacionalne manjine u slučaju izbora tog udžbenika;
  • saglasnost izdavača da će u slučaju izbora tog udžbenika, isti štampati sa prilagođenim sadržajem i/ili formatom za učenike sa smetnjama u razvoju koji pohađaju nastavu u školama za učenike sa smetnjama u razvoju;
  • saglasnost izdavača da će u slučaju izbora tog udžbenika, isti štampati u prilagođenom formatu za učenike sa invaliditetom;
  • saglasnost izdavača da će omogućiti nastavnicima učenika u inkluzivnom obrazovanju da bez naknade koriste sadržaje udžbenika koji je izabrala njihova škola radi prilagođavanja udžbenika prema individualnom obrazovanju za učenike sa smetnjama u razvoju;
  • saglasnost izdavača da se njegov udžbenik uvrsti u Katalog, u skladu sa članom 17. ovog zakona.

                Članom 16. stav 5. i 6. Zakona o udžbenicima propisano da se svi udžbenici za koje je raspisan Javni poziv i koji su odobreni u skladu sa ovim zakonom, istovremeno uvršćuju u Listu, koja se objavlјuje na internet stranici Ministarstva, a stavom 8. istog člana da je izdavač dužan da u roku od 15 dana od dana objavlјivanja Liste odobrenih udžbenika, dostavi svim školskim upravama najmanje jedan primerak udžbenika, radi obezbeđivanja dostupnosti udžbenika školama u postupku izbora.

                Članom 33. stav 1. Zakona o udžbenicima propisano je da škola sa Liste bira najmanje tri udžbenika za svaki predmet u svakom razredu, koje rangira prema prioritetu u posebnom spisku, koji je sastavni deo odluke o izboru udžbenika, o čemu obaveštava Savet roditelјa.

                Imajući u vidu navedene odredbe Zakona, posebno napominjemo sledeće:

  1. Pre objavlјivanja Liste odobrenih udžbenika škole ne mogu vršiti izbor odobrenih udžbenika koji će se koristiti od školske 2016/2017. do 2018/2019. godine
  2. Odobreni udžbenici, koji još uvek nisu uvršteni u Listu (Lista još uvek nije objavlјena), ne mogu biti predmet izbora škola za korišćenje od školske 2016/2017. do 2018/2019. godine, te njihovo predstavlјanje školama nije u skladu sa Zakonom, budući da do momenta objavlјivanja Liste ni za jedan udžbenik ne postoje garancije, niti zvanična potvrde da će biti i objavlјen na Listi
  3. Škole mogu da biraju udžbenike sa Liste odobrenih udžbenika
  4. Samo udžbenici koji budu uvršteni na Listu odobrenih udžbenika mogu biti predmet izbora udžbenika koji će se koristiti od školske 2016/2017. do 2018/2019. godine, budući da je za su izdavači za te udžbenike dostavili dokumentaciju predviđenu Javnim pozivom, odnosno Zakonom.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku o izmeni modaliteta raspodele besplatnih udžbenika. Od naredne, 2015/2016. školske godine učenici iz osnovnih, ali i iz srednjih škola dobijaće besplatne udžbenike po kriterijumima koje je utvrdilo Ministarstvo – deca samohranih roditelјa, deca iz hranitelјskih porodica i domova za nezbrinutu decu, deca iz porodica u kojima su oba roditelјa nezaposlena, kao i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica.

Iznos sredstava namenjenih za Projekat „Besplatni udžbenici" ostaju ista kao i prošle godine (blizu 600.000.000 dinara), samo će se promeniti model raspodele udžbenika.

Pravilnik i propozicije takmičenja takmičenja iz biologije učenika osnovnih škola za školsku 2014/2015. godinu.

Dopis Departmana za biologiju i ekologiju o organizaciji takmičenja.

Detaljnije informacije možete naći na sajtu Srpskog biološkog društva http://www.serbiosoc.org.rs/

            U petak 28. februara 2014. godine u osnovnim školama Moravičkog okruga biće održana školska takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture. Naši nastavnici imaju dobru praksu da, radi ujednačavanja kriterijuma, rade iste testove u gotovo svim školama Moravičkog okruga.            

Opštinsko takmičenje iz hemije se održava u subotu 8.marta 2014, sa početkom u 9 sati.
 
Škole domaćini: 
  • Čačak: OŠ "Tanasko Rajić";
  • Gornji Milanovac: OŠ "Sveti Sava"; 
  • Ivanjica: OŠ "Sreten Lazarević" Prilike; 
  • Lučani: OŠ "Marko Pajić" Viča.
Molim vas da se o propozicijama i novom pravilniku informišete na sajtu Srpsko hemijskog društva.
 

Takmičenje iz stranih jezika i književnosti biće održano u subotu, 22. februara 2014. godine, u 10 časova (engleski jezik) i 12 časova (ruski, nemački, italijanski, francuski i španski jezik). 

Opštinsko takmičenje iz informatike (Programiranje) za učenike osnovnih škola se održava 22.02.2014. g. sa početkom u 9.00 časova.

Opštinsko takmičenje iz predmeta Biologija za učenike osnovnih škola održaće se 15.3.2014. godine sa početkom u 11.00 časova.

Pravilnik i propozicije takmičenja iz biologije za učenike osnovnih škola za školasku 2013/14. godinu možete preuzeti ovde.

Sve informacije možete pogledati sa sajtu Biološkog fakulteta u Beogradu.

     U subotu 8. februara 2014. u 10 časova održava se Opštinsko takmičenje "Književna olimpijada" za učenike osnovnih škola. Takmiče se učenici sedmog i osmog razreda.

     U Moravičkom okrugu domaćini takmičenja su : OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku, OŠ "Goračići" u Lučanima, OŠ "Desanka Maksimović" u Gornjem Milanovcu, OŠ "Kirilo Savić" u Ivanjici.

     Testovi se rade 90 minuta.

     Srećno!

                  

 

skola bez nasilja1Dan bezbednog internetaje obeležen je 5.februara 2013. godine. Tim povodom, u okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“, Ministarstvo prosvete,nauke i tehnoloskog razvoja, u saradnji sa UNICEF-om i kompanijom Telenor, je organizovalo radionicu na kojoj je sa mladima bilo diskutovano o rezultatima istrazivanja sprovedenog u okviru ovog projekta. Radionica je mogla da se prati i putem interneta, pa su na takav način radionicu pratili učenici iz tri škole: OŠ"Dr Dragiša Mišović" Čačak, OŠ"Vuk Karadžić" Čačak i OŠ"Desanka Maksimović" Gornji Milanovac. Kako je bilo na radionici, koju su gledali i u kojoj su učestvovali predstavnici vršnjačkog tima iz OŠ"Vuk Karadžić" Čačak, možete da pogledate ovde., a fotografije ovde.
Rezultate istraživanja na pogledajte na ovom linku, a prezentaciju ovde.
Ceo materijal sa Konferencije o digitalnom nasilju pogledajte ovde.

S obzirom na to da se takmičenje iz književnosti Književna olimpijada prvi put organizuju na nivou cele Republike, slobodni smo da  sve zainteresovane pozovemo na učešće, imajući puno razumevanje za činjenicu da je rok suviše kratak.

Kada je reč o osnovnoj školi na Književnoj olimpijadi učestvuju samo učenici sedmog i osmog razreda. Takmičenje ima sva četiri nivoa: školsko, opštinsko, okružno (gradsko) i republičko. Na svakom stupnju takmičenja učenici rade test koji ima 20 pitanja i vrednuje se sa 20 poena.

Obaveštavamo vas da je uobličen  program stručnog usavršavanja nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti "Zavičajni pisci u oku profesora/Besede o književnim delima".  U ovogodišnjem programu, učestvovaće 14 nastavnika iz 10 škola, iz Ivanjice, Gornjeg Milanovca i Čačka, i dva savetnika iz ŠU. U toku je prijavljivanje zainteresovanih učesnika za medijsku promociju 14. marta 2012. godine u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u 12.00 časova. Tada ćemo medijima podeliti program i predstaviti projekat u celini.
U subotu je održano opštinko takmičenje iz predmeta Geografija za učenike osnovnih škola.
Rezultati na nivou okruga.
 
Opštinsko takmičenje iz stranih jezika održaće se 10. marta 2012. godine. Propozicije možete da preuzmete sa sajta Društva za strane jezike i književnosti.
Domaćini takmičenja su:
  • Čačak - OŠ "Milica Pavlović"
  • Gornji Milanovac - OŠ "Sveti Sava"
  • Lučani - OŠ "Milan Blagojević"
  • Ivanjica - OŠ "Milinko Kušić"
 
Opštinsko takmičenje iz Informatike iz kategorije programiranje za učenike osnovnih škola održano je 26.2.2012. godine samo u gradu Čačku. Ostale opštine nisu imale takmičara za ovo prestižno takmičenje.
Zahvaljujemo se izvarednom organizatoru OŠ "Preljina" na pravovremenoj koordinaciji i tehničkoj propremljenosti.
Na takmičenju su učestvovale dve škole: OŠ "Ratko Mitrović" i OŠ "Milica Pavlović" sa svojim učenicima i njihovim mentorima profesorima Radojicom Čolovićem i Vladanom Poledicom.
 
Plasirani učenici na Okružno takmičenje koje će se održati 24.3.2012. godine su:
  1. Filip Vesović, OŠ "Milica Pavlović", (100 poena)
  2. Savo Ičagić, OŠ "Ratko Mitrović", (65 poena)
Zbog zgusnutog kalendara takmičenja, uvažavajući preporuku Ministarstva prosvete i nauke, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije donelo je odluku da NEMA ODLAGANJA opštinskih  takmičenja iz srpskog jezika i kulture izražavanja ni za učenike osnovnih, ni za učenike srednjih škola.
Opštinsko takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola, održaće se prema Kalendaru održavanja takmičenja
4. marta 2012. godine, sa početkom u 10 časova.
 Škole domaćini takmičenja su: Čačak OŠ "Tanasko Rajić" za III i IV razred i OŠ "Sveti Sava" od V do VIII razreda; Gornji Milanovac "OŠ "Kralj Aleksandar I", Ivanjica OŠ "Kirilo Savić" i Lučani Osnovna škola u Guči. 
Pravilnik i propozicije za takmičenje iz biologije za učenike osnovnih škola školske 2011/2012. godine.
Povodom 49. Disovog proleća Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" organizuje konkurs za najbolju digitalnu fotografiju "Slike moga zavičaja". Na konkursu mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Čačka. Detaljnije informacije pronađite u tekstu dopisa.
 
Zbog vanrednog stanja, produžen je rok za prijavu učešća u ciklusu književnih večeri/predavanja (forma nije uslovljena) "Besede o književnim delima" (sa dva tematska kruga: zavičajna književnost i svetska književnost, bez obzira na epohu) do 24. februara 2012. godine. Do sada su odabrane sledeće teme, odnosno književnici:
 
Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" iz Čačka i Odbor Disovog proleća objavljuju, povodom  49. Disovog proleća:
Raspisan konkurs za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe. Više informacija o Konkursu pogledajte ovde.


Opštinsko/gradsko takmičenje iz hemije za učenike osnovnih škola školske 2010/2011. godine održava se u nedelju 6. marta 2011. g. sa početkom u 9 časova.

Škole organizatori takmičenja su:
1. OŠ "Tanasko Rajić" Čačak;

2. OŠ "Sveti Sava" Gornji Milanovac;
3. OŠ "Sreten Lazarević" Prilike;
4. OŠ "Vuk Karadžić" Kaona.
Sve dodatne infomacije u vezi sa takmičenjem možete preuzeti ovde.

 

Opštinsko takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju stranih jezika održaće se 27. februara 2011. godine u 10.00 časova, u sledećim školama:

  1. Čačak – OŠ „Milica Pavlović“,
  2. Lučani – Osnovna škola u Guči;
  3. Gornji Milanovac – OŠ „Sveti Sava“
  4. Ivanjica – OŠ „Sreten Lazarević“, Prilike.

Od ove godine, učenici mogu da se takmiče iz jednog stranog jezika: engleskog, nemačkog, francuskog, ruskog, italijanskog ili španskog jezika, bilo da ga uče četiri ili osam godina.

            Na Konkurs za učešće osnovnih škola u projektu "Druga šansa - Razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih" javilo se 137 osnovnih škola.
            Komisija izvršila je izbor 80 osnovnih škola za učešće u projektu „Druga šansa“- Razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u Srbiji.

Fond za mlade talente Republike Srbije je 10. februara 2011. godine raspisao Konkurs za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2010. godine.

Prijave na konkurs se dostavljaju  do 11. Marta 2011. Godine

Potrebnu dokumentaciju za konkurs možete preuzeti ovde.

robotTakmičenje iz tehničkog obrazovanja učenika osnovnih škola školske 2010/2011. godine obavljače se po pravilniku i propozicijama koji je stupio na snagu usvajanjem 23. septembra 2010. godine, a primenjuje se počev od školske 2010/2011. godine.

 
 
Preuzmite novi pravilnik i propozicije takmičenja.
 

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete i Društvo pedagoga tehničke kulture Srbije.

Multimedijalne prezentacije je jedna od tri takmičarske kategorije u kojima mogu da se takmiče učenici osnovne škole iz informatike i računarstva. Organizatori takmičenja u ovoj kategoriji su Ministarstvo prosvete i CNTI.
Propozicije takmičenja multimedijalne prezentacije za školsku 2010/2011. godinu, u kojima se možete informisati: Ko može da učestvuje? Koje su teme? Šta se sve boduje? Koji su uslovi za plasman na viši nivo takmičenja?
Test sa opštinkog takmičenja školske 2009/2010. godine.
Tabela za slanje rezultata takmičenja organizatoru.
Pravilnik i propozicije takmičenja učenika osnovnih škola iz informatike i računarstvau takmičarskoj kategoriji programske aplikacije sadrži objašnjenja: Ko može da učestvuje? Koje su teme? Šta se sve boduje? Koji su uslovi za plasman na sledeći nivo takmičenja?

Preporuke za ocenjivanje takmičara.

Test sa opštiskog takmičenja prošle školske godine.

Testovi sa takmičenja iz predhodnih godina.

Tabela za slanje rezultata održanih takmičenja organizatoru.

Takmičenje učenika osnovnih škola iz informatike i računarstvau takmičarskoj kategoriji programiranje je po propozicijama Društva matematičara Srbije.

Pravilnik o takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola iz informatike i matematike

Zadaci sa takmičenja predhodnih godina.

       Okružni sastanak predškolskih ustanova održaće se 3. marta 2011. godine u PU "Sunce" u Gornjem Milanovcu, s početkom u 10.00 časova.
Prijavljena izlaganja:
Ovde možete da preuzmete opis i obrazloženje projekta "Zavičajni pisci u oku profesora" i program književnih večeri.
Školsko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture, po odluci Podružnice Društva za srpski jezik i književnost,  održaće se 23. februara 2011. godine u 12.00 časova. Testove će izraditi članovi Podružnice. Školska uprava će školama proslediti testove do 10. 00 časova.

Koordinator  ovog  takmičenja za učenike osnovnih škola  je Slađana Mijatović.

С обзиром да при стручно-педагошком надзору препоручујемо израду портфолија, уколико их наставници, васпитачи и стручни сарадници већ немају, као и унапређивање начина вођења евиденције и документације,  препоручујемо
Ovde možete da preuzmete dopis o seminaru "Školska biblioteka i nastava jezika i književnosti", koji organizuje Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Za nastavnike srpskog jezika:

Preporučujemo da pri obradi nastavne jedinice "Dečak i pas" Danila Kiša (peti razred) koristite i sajt www.kis.org.yu.

 

Radove za novi broj Časopisa za pedagošku teoriju i praksu „AZ“ (koji će, najverovatnije, biti samo u elektronskom izdanju) možete da šaljete Danijeli Kovačević-Mikić (Times New Roman, 12, sa ključnim rečima i rezimeom).

az

Prvi broj ovog časopisa izašao je u maju 2008. godine.

Pregled gradiva za takmičenje iz istorije školske 2009/2010, godine za učenike srednjih škola

погледајте овде

Sve informacije o takmičenju možete saznati OVDE.

 

Ko je na mreži: 79 gostiju i nema prijavljenih članova