latinica | ћирилица

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja realizuje projekat "Podrška sistemu osiguranja kvaliteta na nacionalnom nivou i nivou ustanove" čija je komponenta "Unapređivanje kvaliteta rada škola nakon spoljašnjeg vrednovanja". Ovaj projekat će trajati 18 meseci, a počinje upravo početkom  šk. 2014/2015. godine.

On predviđa program koji se sastoji od niza aktivnosti u izabranim školama, koje započinju obukama koje se tiču:

  • osnaživanja zaposlenih u školama u domenu nastave i učenja,
  • praćenja i vrednovanja uspešnosti učenika,
  • samovrednovanja i razvojnog planiranja,
  • ostvarivanja saradnje i horizontalnog učenja među kolegama jednakim po poziciji i obrazovanju (nastavnici i direktori); mentorski rad.

Na kraju sprovedenog programa biće izvršeno sumiranje podataka o uspešnosti takvog modela podrške, kroz praćenje uspešnosti učenika (uspeh u školi, inicijalna testiranja, probni i završni ispiti) i na osnovu povratnih informacija svih učesnika projekta. Na osnovu toga će biti sačinjene preporuke za škole i obrazovni sistem u celosti. Kroz projekat će biti razvijeni materijali, poput priručnika, vodiča i instrumenata za vrednovanje, koji će drugim školama u budućnosti biti od pomoći u procesu unapređivanja rada i koji će na nivou sistema spoljašnjeg vrednovanja unaprediti procese vrednovanja.

Radujemo se što je među deset odabranih škola za realizaciju ovog projekta (u okviru kojeg će biti realizovani i akreditovani seminari ili seminari sa liste koju odobrava ministar, što je potpomognuto Projektom IPA 2011) i OŠ "Desanka Maksimović" iz Gornjeg Milanovca.

Kolektivu ove škole želimo srećno i uspešno učešće u realizaciji ovog  projekta od izuzetnog značaja!

 

Ko je na mreži: 172 gostiju i nema prijavljenih članova