latinica | ћирилица

besplatni udzbeniciMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavestilo je sve osnovne škole u Srbiji da će u okviru Projekta „Besplatni udžbenici“ obezbediti besplatne udžbenike za jedan deo učeničke populacije. Za ovaj projekat namenjeno je 600 miliona dinara iz Budžeta Republike Srbije.

Udžbenike će dobiti učenici svih razreda osnovne škole, a preliminarna raspodela obaviće se u zavisnosti od razreda i materijalnog statusa učenika, po sledećem planu:

UdzbeniciMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbeđuje besplatne udžbenike za jedan deo učeničke populacije, u okviru Projekta „Besplatni udžbenici za školsku 2015/2016. godinu".

Udžbenike za školsku 2015/2016. godinu dobiće socijalno ugroženi učenici svih razreda osnovne škole, čiji su se roditelјi/staratelјi prijavlјivali u školama, u periodu od 02.03. do 23.03. 2015. godine, u sledećih 11 kategorija:

Republička komisija za sprovođenje takmičenja učenika osnovnih škola za školsku 2013/2014.godinu u dogovoru sa školom domaćinom OŠ „Josif Kostić", iz Leskovca odredila je novi termin republičkog takmičenja iz Hemije učenika osnovnih škola za 30,31.05.2014. i 01.06.2014. godine.

Pravilnik i propozicije takmičenja takmičenja iz biologije učenika osnovnih škola za školsku 2014/2015. godinu.

Dopis Departmana za biologiju i ekologiju o organizaciji takmičenja.

Detaljnije informacije možete naći na sajtu Srpskog biološkog društva http://www.serbiosoc.org.rs/

evropski dnevnikPovodom objavljivanja šestog izdanja Evropskog dnevnika u Srbiji, Delegacija Evropske unije i njen informativni centar pozivaju učenike drugog razreda srednjih škola u Srbiji da se prijave na literarno takmičenje na temu "Evropa i ja". Više informacija pogledajte ovde. Evropski dnevnici za Moravički okrug su distrbuirani do Školske uprave.

         Iz Društva za srpski jezik i književnost Srbije danas smo dobili sledeću poruku:

          "Obaveštavamo vas da će Opštinsko takmičenje Književna olimpijada biti 8. februara..."

          Nadamo se da ćemo ovu šturu vest uskoro dopuniti i informacijom o tome da li je naznačeni datum predviđen samo za osnovne škole, ili i za osnovne i za srednje.

          Do tada, dragi učenici, koristite vreme za učenje, jer sezona takmičenja opet počinje.

Opštinsko takmičenje iz informatike (Programiranje) za učenike osnovnih škola se održava 22.02.2014. g. sa početkom u 9.00 časova.

Takmičenje iz stranih jezika i književnosti biće održano u subotu, 22. februara 2014. godine, u 10 časova (engleski jezik) i 12 časova (ruski, nemački, italijanski, francuski i španski jezik). 

 
Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" iz Čačka i Odbor Disovog proleća objavljuju, povodom  49. Disovog proleća:
Opštinsko takmičenje iz Informatike iz kategorije programiranje za učenike osnovnih škola održano je 26.2.2012. godine samo u gradu Čačku. Ostale opštine nisu imale takmičara za ovo prestižno takmičenje.
Zahvaljujemo se izvarednom organizatoru OŠ "Preljina" na pravovremenoj koordinaciji i tehničkoj propremljenosti.
Na takmičenju su učestvovale dve škole: OŠ "Ratko Mitrović" i OŠ "Milica Pavlović" sa svojim učenicima i njihovim mentorima profesorima Radojicom Čolovićem i Vladanom Poledicom.
 
Plasirani učenici na Okružno takmičenje koje će se održati 24.3.2012. godine su:
  1. Filip Vesović, OŠ "Milica Pavlović", (100 poena)
  2. Savo Ičagić, OŠ "Ratko Mitrović", (65 poena)

Okružno takmičenje iz predmeta Informatika i računarstvo - programiranje održaće se u OŠ "Praljina" dana 23.03.2013. godine sa početkom u 9.00 časova.

Plasirani takmičari su:

Konačne rezultate sa okružnog takmičenja iz matematike, možete da preuzmete sa sajta OŠ"Sveti Sava" Čačak.

U toku je promotivna akcija KOŠ ZA JOŠ  koju je pokrenula grupa studenata iz Beograda, a koju podržavaju Košarkaški savez Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i Stalna konferencija gradova i opština. Akcija obuhvata:

  • likovni konkurs košarkaške tematike za decu iz vrtića;
  • likovni i literarni konkurs  košarkaške tematike za učenike od prvog do četvrtog razreda i
  • literarni konkurs košarkaške tematike za učenike od petog do osmog razreda.

          Kako i obećasmo evo nas sa potpunim informacijama u vezi sa datumima održavanja Književne olimpijade:

                 Savindan - 27. januar  

 

"Da se srpska sva srca s tobom ujedine, 
     Sunce mira, ljubavi da nam svima sine...
          Da živimo svi u slozi, Sveti Savo, ti pomozi...
               Počuj glas svog roda - srpskoga naroda. "

 

Sa željom da nas svetosavlje nikada ne napusti, čestitamo Svetog Savu.

                                                    Zaposleni u Školskoj upravi u Čačku

 

Koordinator takmičenja iz stranih jezika,  mr Dušica Blažić prosledila nam je izmenjene Propozicije takmičenja iz stranih jezika Društva za strane jezike i književnosti Srbije. Izmene se uglavnom odnose na broj učenika koji se upućuju na republički nivo takmičenja. Određen je tačan broj bodova za prvo, drugo i treće mesto za okružno / gradsko takmičenje. Uprava Društva moli kolege da pažljivo pročitaju propozicije i da im se blagovremeno obrate ukoliko imaju bilo kakvih nedoumica.

     U subotu 8. februara 2014. u 10 časova održava se Opštinsko takmičenje "Književna olimpijada" za učenike osnovnih škola. Takmiče se učenici sedmog i osmog razreda.

     U Moravičkom okrugu domaćini takmičenja su : OŠ "Vuk Karadžić" u Čačku, OŠ "Goračići" u Lučanima, OŠ "Desanka Maksimović" u Gornjem Milanovcu, OŠ "Kirilo Savić" u Ivanjici.

     Testovi se rade 90 minuta.

     Srećno!

                  

 

Školska takmičenja 42. ciklusa tradicionalne smotre ,,Šta znaš o saobraćaju,, realizovaće se tokom meseca marta širom Srbije. U aprilu će biti održana opštinska,  14. maja okružna i gradsko takmičenje u Beogradu. Nakon toga, 27. i 28. maja u Jagodini održava se državna smotra, a potom najbolji - dve devojčice i dva dečaka iz starosne grupe B (1999. 2000. i 2001. godište),  idu na evropsko takmičenje koje se organizuje od 16. do 19. septembra u Parizu.

S obzirom na to da se takmičenje iz književnosti Književna olimpijada prvi put organizuju na nivou cele Republike, slobodni smo da  sve zainteresovane pozovemo na učešće, imajući puno razumevanje za činjenicu da je rok suviše kratak.

Kada je reč o osnovnoj školi na Književnoj olimpijadi učestvuju samo učenici sedmog i osmog razreda. Takmičenje ima sva četiri nivoa: školsko, opštinsko, okružno (gradsko) i republičko. Na svakom stupnju takmičenja učenici rade test koji ima 20 pitanja i vrednuje se sa 20 poena.

robotTakmičenje iz tehničkog obrazovanja učenika osnovnih škola školske 2010/2011. godine obavljače se po pravilniku i propozicijama koji je stupio na snagu usvajanjem 23. septembra 2010. godine, a primenjuje se počev od školske 2010/2011. godine.

 
 
Preuzmite novi pravilnik i propozicije takmičenja.
 

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete i Društvo pedagoga tehničke kulture Srbije.

Vreme takmičenja počinje. Za sve učenike osnovnih škola koji žele da pokažu svoje znanje iz srpskog jezika i jezičke kulture dajemo raspored takmičenja za školsku 2012/2013. godinu, kako bi svoje planove i pripreme mogli da usklade prema njemu:

Ko je na mreži: 13 gostiju i nema prijavljenih članova