smotra54. Smotra recitatora „Pesniče naroda mog“

U petak, 19. maja 2023. godine, u Centru za kulturu Valjevo održano je Republičko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“ u kategoriji srednjeg uzrasta.
Ova manifestacija od izuzetnog je značaja jer se opire novom dobu i sve većem tehnološkom razvitku koji je gotovo pobedio pisanu reč i njegovo umetničko kazivanje. Ovom Smotrom, koja traje više od 50 godina, afirmišu se pozitivne kulturne i umetničke vrednosti, razvija se ljubav prema jeziku i poeziji, podstiče se stvaralačko mišljenje i stiču veštine umetničkog govorenja.
U kategoriji učenika od 5. do 8. razreda predstavilo se 35 učenika osnovnih škola iz različitih krajeva Srbije.


Žiri, u čijem su sastavu bili dr Radovan Кnežević, profesor dikcije, mr Andrijana Videnović, profesorka dikcije, Milorad Damjanović, glumac, Miroslav Trifunović, reditelj i Danijela Кvas, profesorka srpskog jezika i književnosti i pesnikinja za decu, imali su težak zadatak- da izaberu najbolje među najboljima.
Među prva tri plasirana mesta našao se dečak iz Čačka, učenik petog razreda OŠ „Stepa Stepanović“ u Gornjoj Gorevnici, Nikola Verbić.
Nikola se, kao predstavnik Moravičkog okruga, predstavio pesmom našeg poznatog književnika Matije Bećkovića „Nisi ti više mali“ i osvojio treće mesto u svojoj kategoriji. Svojom prirodnošću i talentom, Nikola je pobrao simpatije, kako kod žirija, tako i kod publike i mi mu od srca čestitamo na ovako velikom uspehu.

                                                                                                                         Jelena Radovanović, profesor srpskog jezika i književnosti

 

Školska uprava se pridružuje čestitkama i radosti, uz zahvalnost za prosleđeno obaveštenje.