Na osnovu Stručnog uputstva o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovne i srednje škole, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donosi Godišnji kalendar takmičenja i smotri srednjih škola za školsku 2012/2013. godinu.

Organizatori pojedinih takmičenja i smotri dužni su da, shodno navedenom uputstvu, usklade sva svoja posebna dokumenta koja se odnose na organizaciju i sprovođenje takmičenja i smotri. Prilikom usklađivanja dokumenata, neophodno je precizirati sledeće pojedinosti:

 -         na takmičenju mogu učestvovati svi redovni učenici srednjih škola;

-     izbor učenika za opštinsko takmičenje vrši se isključivo na osnovu postignutih rezltata učenika na školskom takmičenju;

-         za svaki naredni nivo takmičenja određuju se učenici na osnovu postignutih rezultata i rang-liste sa prethodnog nivoa takmičenja, a u skladu sa propozicijama;

-         rangiranje učenika za određeni nivo takmičenja vrši se isključivo na osnovu postignutog broja bodova, u skladu sa Stručnim uputstvom i pravilnikom određene vrste takmičenja;

-         ukoliko više učenika postigne isti broj bodova, svi učenici zauzimaju isto mesto i svi imaju isti rang.

Organizatori takmičenja i smotri dužni su da blagovremeno preziraju i druge elemente bitne za sprovođenje takmičenja, a koji proističu iz Stručnog uputstva – izbor domaćina takmičenja, preciziranje njegovih obaveza, sistem nagrađivanja učenika i nastavnika, mentorski rad (ukoliko je neophodan ili predviđen), potpisivanje diploma, regulisanje finansijskih pistanja, stručna pomoć učenicima takmičenja i smotri i drugo.

 SRPSKI JEZIK I KULTURA IZRAŽAVANJA - SREDNJE ŠKOLE

 ORGANIZATORI OVOG TAKMIČENJA SU: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, DRUŠTVO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST SRBIJE I VUKOVA ZADUŽBINA.

 TAKMIČENJE IZ SRPSKOG JEZIKA I JEZIČKE KULTURE:

-         ŠKOLSKI NIVO: DO KRAJA FEBRUARA 2013. GODINE,

-         OPŠTINSKI NIVO: 16. MART 2013. GODINE,

-         OKRUŽNI/GRADSKI NIVO: 20. APRIL 2013,

-         REPUBLIČKI NIVO: 26. MAJ 2013. GODINE U TRŠIĆU.

Domaćine takmičenja pogledajte u članku: Organizatori  SŠ takmičenja. 

 

KNJIŽEVNA OLIMPIJADA

 

            ORGANIZATORI OVOG TAKMIČENJA SU: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, DRUŠTVO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST SRBIJE I KARLOVAČKA GIMNAZIJA.

 

KNJIŽEVNA OLIMPIJADA:

-         ŠKOLSKI NIVO: DO KRAJA JANUARA 2013. GODINE,

-         OPŠTINSKI NIVO: 23. FEBRUAR 2013. GODINE,

-         OKRUŽNI NIVO: 23. MART 2013. GODINE,

-         REPUBLIČKI NIVO: 11. MAJ 2013. GODINE U KARLOVAČKOJ GIMNAZIJI.

 

ZA SREDNJE ŠKOLE MORAVIČKOG OKRUGA ORGANIZACIJU KNJIŽEVNE OLIMPIJADE PREUZELA JE PODRUŽNICA DRUŠTVA ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST MORAVIČKOG OKRUGA (KONTAKT: OLIVERA KRUPEŽ, OŠ „MILICA PAVLOVIĆ“, ČAČAK).

 

TAKMIČENJE IZ KNJIŽEVNOSTI: ŠKOLSKI PISMENI ZADATAK NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE NA UTVRĐENE TEME IZ KNJIŽEVNOSTI (VANNASTAVNA AKTIVNOSTI)

 

 

            ORGANIZATORI OVOG TAKMIČENJA SU: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, DRUŠTVO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST SRBIJE, FILOLOŠKI FAKULTET, BEOGRAD, ZADUŽBINA „DOSITEJ OBRADOVIĆ“.

ŠKOLSKI NIVO TAKMIČENJA PODRAZUMEVAO JE IZBOR DVA NAJUSPEŠNIJA ZADATKA I DOSTAVLJANJE DOKUMENTACIJE DO 10. DECEMBRA 2012. GODINE.

REPUBLIČKI NIVO TAKMIČENJA PREDSTAVLJALO JE PROGLAŠENJE POBEDNIKA, DODELA DIPLOMA I NAGRADA U JANUARU 2013. GODINE NA ZIMSKOM SEMINARU U BEOGRADU.

 

TAKMIČENJE LINGVISTIČKIH SEKCIJA (VANNASTAVNA AKTIVNOST)

 

            ORGANIZATORI OVOG TAKMIČENJA SU: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, DRUŠTVO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST SRBIJE I VUKOVA ZADUŽBINA.

            ŠKOLSKI NIVO TAKMIČENJA PODRAZUMEVAO JE UTVRĐIVANJE KVALITETA I DOSTAVLJANJE DOKUMENTACIJE DO 15. NOVEMBRA 2012. GODINE.

            REPUBLIČKI NIVO TAKMIČENJA PODRAZUMEVAO JE IZBOR NAJUSPEŠNIJIH SEKCIJA U JANUARU NA ZIMSKOM SEMINARU U BEOGRADU.

 

TAKMIČENJE LITERARNIH DRUŽINA I SEKCIJA (VANNASTAVNA AKTIVNOST)

 

            ORGANIZATORI OVOG TAKMIČENJA SU: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, DRUŠTVO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST SRBIJE I ZADUŽBINA DESANKE MAKSIMOVIĆ.

            ŠKOLSKI NIVO: UTVRĐIVANJE KVALITETA I DOSTAVLJANJE DOKUMENTACIJE DO 15. NOVEMBRA 2012. GODINE.

            REPUBLIČKI NIVO: IZBOR I PROGLAŠENJE NAJUSPEŠNIJIH, DODELA DIPLOMA I NAGRADA U JANUARU 2013. GODINE ZA ZIMSKOM SEMINARU U BEOGRADU.

 

SMOTRA UČENIKA RECITATORA SRBIJE „PESNIČE NARODA MOG“ (VANNASTAVNA AKTIVNOST)

 

            ORGANIZATORI OVOG TAKMIČENJA SU MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA I SAVEZ AMATERA SRBIJE.

KALENDAR SMOTRE:

-         ŠKOLSKI NIVO: DO 16. MARTA 2013. GODINE,

-         OPŠTINSKI: DO 31. MARTA 2013. GODINE,

-         OKRUŽNI/GRADSKI: DO 14. APRILA 2013. GODINE,

-         REPUBLIČKI: 17. I 18. MAJ 2013. GODINE, VALJEVO.