Književna olimpijada se prvi put organizuje na nivou cele Republike.  Pravo učešća imaju samo učenici gimnazija i odeljenja gimnazija srednjih škola. Takmičenje ima sva četiri nivoa: školsko, opštinsko, okružno (gradsko) i republičko. Na svakom nivou takmičenja učenici rade test koji ima 20 pitanja i vrednuje se sa 20 poena.

Škole koje su sprovele školsko takmičenje (delegirale zainteresovane učenike) trebalo bi da dostave spisak učenika školama domaćinima opštinskog takmčenja i Školskoj upravi najkasnije do 15. februara 2013. godine.  Škole na opštinsko takmičenje upućuju broj učenika koji ne sme da prelazi ukupan broj odeljenja prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda u gimnaziji.

Opštinsko takmičenje za učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda gimnazije se organizuje 23. februara 2013. godine sa početkom u 10 časova. Okružno takmičenje biće  23. marta 2013. godine.  Izrada testa na svim nivoima takmičenja traje 90 minuta i radi se pod šifrom. Izveštaj o rezultatima takmičenja treba dostaviti u roku od tri dana po održanom opštinskom takmičenju nadležnoj školskoj upravi i organizatoru okružnog takmičenja, a školska uprava dostavlja rezultate Društvu za srpski jezik i književnost. 
Učenici završnog razreda gimnazije koji osvoje jedno od prva tri mesta na Republičkom takmičenju oslobađaju se prijemnog ispita iz književnosti na fakultetima gde se ova oblast polaže.

Društvo za srpski jezik i književnost moli za razumevanje zbog kratkog roka za organizovanje opštinskog nivoa takmičenja za učenike gimnazija (otuda su ostavili mogućnost da škole delegiraju zainteresovane učenike za opštinsko takmičenje). Čim je Književna olimpijada ušla u kalendar Ministarstva prosvete, Društvo je na Zimskom seminaru objavilo tu informaciju i najavilo novo takmičenje. Društvo je takođe objavilo i knjigu Zone Mrkalj Koliko poznaješ književnost. Sve detaljnije inforamcije, kao i primeri mogućih testova, još od 12. januara 2013. godine nalaze se u Informatoru sa Republičkog zimskog seminara (na sajtu Društva).

Za vreme takmičenja 23. februara 2013. godine (od 12 do 14 časova) u prostorijama Društva dežuraće članovi Komisije za izradu testova (011/3285-506).

Molimo škole da nam što pre dostave podatke o učenicima koje delegiraju za ovo takmičenje, a najkasnije do 15. februara 2013. godine.