Štampa
Pogodaka: 8993
direktor: Snežana Joksimović
tel. 032/864-001
adresa: 32233 Viča
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
sajt: http://osmarkopajic.edu.rs

MarkoPajic

Naša škola potiče iz 1880. godine. Izrasla je iz velike želјe za opismenjavanjem  siromašnih meštana sela Viče koji su je svojim mukotrpnim radom i oskudnim sredstvima izgradili kako su najbolјe mogli i znali. Izuzetan doprinos ovom svetlom poduhvatu dao je mladi intelektualac, veliko-školac, sin ovog sela Marko Pajić. Osam godina je učestvovao i predano radio sa decom sve dok ga kobna smrt nije u tome omela 1888. godine.

Za sav uloženi žar, dobronamernost i široko srce meštani su se odužili dajući školi njegovo ime. Tako je i danas iako od tadašnje zgrade nema ni pomena. Tridesetak godina nakon što je izgrađena škola  je pokazala svoju trošnost i iziskivala je novu građevinu. Učitelј Luka Lukić pokreće inicijativu za gradnju nove škole, ali teško breme koje su doneli Balkanski ratovi i I svetski rat nije dalo da se to ostvari. Tek 1924. godine, uz veliko zalaganje učitelјa A. Suhanova Viča dobija novu školsku zgradu koja i danas stoji na ulasku u dvorište.

I tako redom, svaka generacija darivala je detalј po detalј, a sve u želјi da rad i boravak u školi budu što prijatniji i lagodniji. Duh predaka živi i u nama te se i mi trudimo da ostavimo trag po kom će nas buduće generacije znati.

Pod okrilјem ove škole delatnost obrazovanja i vaspitanja dece do 4. razreda obavlјa i izdojeno odelјenje u Donjem Dupcu koje je sa radom počelo 1951. godine i koje okuplјa decu iz ovog sela i dela sela Milatovići.