slobodan

 

Kratak izveštaj o održanoj književnoj promociji u organizaciji prof. Milana Gromovića:

U četvrtak, 25. maja. 2016. godine, na prvom spratu Fakulteta tehničkih nauka u Čačku održana je promocija poetskog opusa Slobodana Nidžovića. Književno veče sa pesnikom iz Čačka predstavlja četvrtu od planiranih pet književnih promocija, u organizaciji Literarne radionice „Armirani slogovi“, koju vodi profesor srpskog jezika i književnosti Milan Gromović.

Slobodan Nidžović rođen je 1989. godine u Čačku. Student je treće godine osnovnih akademskih studija na odseku Inženjerska informatika. Poeziju piše od srednjoškolskih dana. Objavio je pesničku zbirku Stisak ruke za sreću (2010). Poetiku mladog čačanskog poete odlikuje duboka misaonost – put u suštinu čoveka, u bit iz koje je moguće sagledati oskudno vreme i obračunati se sa tamom svakodnevice. Lirski subjekat neobjavljenih pesama Slobodana Nidžovića (2. faza poetike) zagledan je u „nevine daljine“, u detinjstvo, kako bi savremeni trenutak (svet odraslih) sagledao britkom i dečački iskrenom satirom.

Nidžovićeve stihove govorili su studenti Visoke škole tehničkih strukovnih studija, Fakulteta tehničkih nauka: Dimitrije Janjić, Jovan Živković i Vedrana Marković. Zvuk rokenrola (Pink flojd, Metalika) gitarom je dočarao Stefan Todorović, student Agronomskog fakulteta.

Književni program Literarne radionice „Armirani slogovi“ uvršten je u plan i program umetničkog projekta Školske uprave u Čačku – „Zavičajni pisci u oku profesora 3“, u kojem učestvuju prosvetni radnici iz Moravičkog okruga. Cilj ovog serijala književnih događaja jeste afirmacija i priznanje pisaca iz našeg bližeg okruženja, koji zbog obaveznog i ustaljenog „podrazumevanja“ često ostaju zapostavljeni u oku kulturne i intelektualne javnosti.