svetlost na breguOsnovna škola „Sreten Lazarević“ iz Prilika organizovala je 18. avgusta ove godine tradicionalni Festival dečjeg folklora „Svetlost na brežuljku“. Već dvanaest godina u dvorištu priličke škole okupljaju se brojne dečje folklorne grupe iz Srbije i regiona. Festival dečjeg folklora „Svetlost na brežuljku“, čiji je organizator škola u Prilikama, svake godine privlači sve više dece učesnika i sve veći broj posetilaca.
Ove godine na festivalu je učestvovalo oko 250 mališana, iz 6 folklornih dečjih grupa – KUD „Medveđa“ Trstenik, KUD „Krušik – Plastika“ Osečina, KUD „Elektroporcelan“ Aranđelovac, KUD „Bistrica“ Dvorane, KUD „Mravica“ Ivanjica i folklorna sekcija Osnovne škole „Sretan Lazarević“ iz Prilika. Grupe su izvele po dve koreografije, jednu u takmičarskom, a drugu u revijalnom delu.


Mlade igrače ocenjivao je tročlani stručni žiri – Zvezdan Đurić, folklorni pedagog; Aleksandar Kovačević, umetnički rukovodilac ansambla „Abrašević“ Čačak i Miljko Čubrić, nastavnik muzičke kulture u penziji. Najuspešniji su nagrađeni prigodnim poklonima.

Ove godine uručena su sledeća priznanja:

• I nagrada – KUD „Elektroporcelan“ Aranđelovac;
• II nagrada – KUD „Medveđa“ Medveđa;
• III nagrada – KUD „Krušik – Plastika“ Osečina;
• Najuigraniji ansambl – KUD „Bistrica“ Dvorane;
• Najbolji pevački ansambl – KUD „Krušik – Plastika“ Osečina;
• Najbolji ženski igrač – Viktorija Živić, KUD „Elektroporcelan“ Aranđelovac;
• Najbolji muški igrači – Nemanja Isailović i Lazar Đukić, KUD „Krušik – Plastika“ Osečina;
• Najoriginalniji kostim – KUD „Medveđa“ Medveđa.

Festival dečjeg folklora „Svetlost na brežuljku“ pokazao je još jednom da su najbolji čuvari tradicije upravo deca. Njihova pesma i igra i ovog avgusta oduševla je brojnu publiku u Prilikama. Bilo je i onih najmanjih takmičara, koji su završili tek prvi razred, a opet ponosno poneli nošnju svoga kraja i trudili sa da pokažu svoje igračko umeće. I gosti i domaćini učesnici pokazali su svoju veliku ljubav prema narodnoj igri i pesmi. Pored toga, mladi igrači iz različitih krajeva Srbije imali su lepu priliku da se druže, razmene utiske i iskustva i uče jedni od drugih. Sve je proteklo u prijatnoj, prijateljskoj atmosferi i u zdravom takmičarskom duhu.
Cilj festivala jeste buđenje kod dece i mladih ljubavi prema narodnoj igri i pesmi, te podsećanje na tradicionalne vednosti koje mesto Prilike i škola u njemu neguju i čuvaju u različitim oblastima i kroz brojne aktivnosti. Oragnizator je želeo da se ne zaboravi način života naših predaka, njihova kultura i umetnost. „Svetlost na brežuljku“ samo je jedan od doprinosa toj ideji.
Festival je postao prepoznatljiv u okruženju i šire, a u 2016. godini nagrađen je i vrednim priznanjem „Turistčka slagalica“.

Tekst za sajt pripremio Miladin Božović, direktor.