dan jezika 2Nastavnica muzičke kulture Anita Pešić Ivković poslala nam je, za rubriku primera dobre prakse, izveštaj o obeležavanju Evropskog dana jezika u Crnjevu.

Evropska godina jezika, zajednički organizovana 2001. godine od strane Saveta Evrope i Evropske Unije, uspešno je uključila milione ljudi iz 45 država učesnica. Aktivnosti Evropske godine jezika slavile su jezičku raznolikost Evrope i promovisale učenje jezika. Zahvaljujući prvobitnom uspehu Godine jezika, Savet Evrope je ustanovio 26. septembar kao Evropski dan jezika. Opšti ciljevi Evropskog dana jezika su:


1. Informisanje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumevanja;
2. Promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope, koje mora biti očuvano i razvijano;
3. Podržavanje celoživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i van njih, bilo za potrebe škole, posla, mobilnosti ili iz zadovoljstva i za razmenu iskustva.

26. septembra 2017. godine, u OŠ „Kirilo Savić“ tradicionalno je po peti put izvedena priredba povodom Evropskog dana jezika. Učenici od 3. do 8. razreda učestvovali su na priredbi i predstavili se na različitim jezicima kroz pesmu, glumu i recitacije. Priredba je izvedena u kabinetu za Muzičku kulturu i bila je otvorena za roditelje, nastavnike i učenike. U holu škole mogli su se posetiti engleski, francuski, italijanski i španski štandovi, ali i da se isprobaju njihove poslastice po simboličnoj ceni, čime su posetioci učestvovali u prikupljanju sredstava za đački dinar. Osim u holu škole, ispred kabineta za Francuski jezik i Muzičku kulturu, mogli su se videti radovi učenika na temu Evropskog dana jezika, u vidu hamera ili zastava.
Na samoj priredbi posetioci su imali priliku da poslušaju recitacije na francuskom, engleskom, španskom i portugalskom jeziku, da se nasmeju uz skečeve na engleskom jeziku, da uživaju u muzičkim tačkama na francuskom, nemačkom, indonežanskom, finskom i bugarskom jeziku, da provere svoje znanje o jezicima kroz kviz, kao i da nauče neke nove stvari o Indoneziji, Norveškoj, Finskoj, Argentini, Maroku, Mađarskoj, Turskoj i jezicima koji se govore na ovim područjima. Pripremljeni program bio je propraćen video-zapisom, koji je sadržao fotografije, ilustracije i promotivni turistički materijal, kako bi se prisutnima što bolje dočarao čarobni i raznoliki svet jezika.
Kao i prethodnih godina, učenici su bili veoma zainteresovani za pripremanje priredbe i svojim učešćem su pokazali koliko je učenje jezika važno, ali i zanimljivo. Priredbi su prisustvovali nastavnici organizatori (nastavnice Engleskog jezika: Slađana Bošković i Bojana Radović; nastavnice Francuskog jezika: Marija Lazarević i Nevena Božović i nastavnica Muzičke kulture, Anita Pešić Ivković), kolege, roditelji i učenici. Svi učesnici, nastavnici i roditelji priredbu su ocenili kao uspešnu.
Reportaža povodom priredbe i intervju direktorke škole može se pogledati na YouTube kanalu televizije Golija i pročitati na internet portalu InfoLiga.