DSCI0465U OŠ "Desanka Maksimović" u G. Milanovcu  9. 3. 2017. godine, gostovao je Aleksandar Ajzinberg, Jevrejin, koji se za vreme Drugog svetskog rata i nemačke okupacije u Srbiji, krio sa majkom u Homoljskim planinama uz pomoć četnika Draže Mihailovića i meštana sve do kraja okupacije.
 
Cilj radionice je razumevanje univerzalnosti ljudske patnje tokom Holokausta, razumevanje tragičnih događaja za vreme trajanja Holokausta i promovisanje solidarnosti i humanosti kao univerzalnih ljudskih vrednosti.
U školi su gostovali  i Sonja Viličić i Mina Pašajlić iz NVO Haver Srbija. Sonja i Mina iz organizacije Haver Srbija, družile su se sa učenicima 8.razreda sa kojima su realizovale radionicu na temu Holokausta.
 
Tokom radionice učenici su bili uključeni u edukativni proces zasnovan na pitanjima, razmeni mišljenja i dijalogu. Na kraju radionice učenici su postali svesniji  svog odnosa i ponašanja prema ljudima, uvideli su opasnost predrasuda i diskrimincije i podstaknuti su da budu deo aktivnog i odovornog društva.IMG 8739
 
Kao svedok vremena, gospodin Ajzinberg, pričao je učenicima o danima kada je uhapšen sa roditeljima i kako je pred deportaciju u logor uspeo da pobegne sa majkom iz zatvora u Homoljske planine.
 
Na kraju učenici su proveli neko vreme u razgovoru sa gostom koji je vrlo rado odgovarao na njihova pitanja.
 
Izveštaj pripremila Vesna Acović, profesor istorije