latinica | ћирилица

14787556 10208465890018031 534599951 oDruga aktivnost programa „Zavičajni pisci u oku profesora 3” održana je u OŠ „Akademik Milenko Šušić” u Guči 19. oktobra 2016. godine u podne. Kratko saopštenje o tome za medije i sajt ŠU sačinio je prof. Milan Gromović, organizator i učesnik ovog književnog druženja. Saopštenje prenosimo u celosti: 

U sredu, 19. 10. 2016. godine, u holu Osnovne škole „Akademik Milenko Šušić” održana je promocija celokupnog poetskog opusa Svetlane Vučković. Književno podne sa pesnikinjom iz Čačka predstavlja prvi od pet književnih događaja, u organizaciji Literarne radionice „Armirani slogovi”, koju vodi profesor srpskog jezika Milan Gromović. Za muzički deo promocije (narodna izvorna muzika i moderne pop kompozicije) zaslužni su učenici VI i VII razreda. Posebnost koja je atmosferu ispunila duhom evropskog pesništva jeste delo nastavnice Marije Jakšić i Sekcije za francuski jezik, čiji članovi su preveli i premijerno izveli dve pesme Svetlane Vučković na francuskom jeziku.
Književni program OŠ „Akademik Milenko Šušić”uvršten je u plan i program umetničkog projekta Školske uprave u Čačku – „Zavičajni pisci u oku profesora 3”, u kojem učestvuju prosvetni radnici iz Moravičkog okruga. Cilj ovog serijala književnih događaja jeste afirmacija i priznanje pisaca iz našeg bližeg okruženja, koji zbog obaveznog i ustaljenog „podrazumevanja” često ostaju zapostavljeni ili skrajnuti u oku kulturne i intelektualne javnosti.
Svetlana Ristić Vučković rođena je u Beogradu, diplomirala biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, radila kao profesor biologije u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku, gde sada živi i piše. Izdala je pet zbirki poezije: Vir (2000), Vir 2 (2001), Trag nemira (2001), Trag svica (2005) i Skriveni izvor (2011). Njena poezija zastupljena je u Antologiji stvaralaštva prosvetnih radnika, Leksikonu pisaca prosvetnih radnika, Ko je ko u Čačku, pesničkim zbornicima, kao i na talasima Radio Čačka, Radio Beograda i Radio Moskve. Član je Udruženja književnika Srbije i Književnog kluba „Dragoslav Grbić“ iz Čačka i redovan učesnik Pesničkih susreta u Mrčajevcima.