latinica | ћирилица

interkulturaZa našu rubriku primera dobre prakse iz Gimnazije u Ivanjici stiže članak o interkulturi:

INTERKULTURA, sa sedištem u Beogradu, nevladino je neprofitno udruženje koje ima za cilj razvoj neformalnih oblika obrazovanja po evropskim standardima kroz promovisanje interkulturnog dijaloga, tolerancije i globalnog razumevanja, kao i mogućnosti različitih oblika učenja kroz iskustvo. Jedan od njih je i davanje prilike mladima da provedu školsku godinu ili kraći period u nekoj stranoj zemlji, boraveći u porodici, pohađajući školu i učestvujući u životu lokalne zajednice.



• Ivanjička gimnazija je otpočela saradnju sa Interkulturom još u maju 2011.godine kada su naši učenici bili domaćini svojim vršnjacima iz Rusije, Meksika, Čilea, Turske i Novog Zelanda, koji su tada bili na godišnjoj razmeni u Srbiji.

• Školske 2011/12.godine, u okviru godišnje razmene srednjoškolaca, Gimnaziju je pohađao Stefano Spelta, učenik iz Italije, koji je bio smešten u porodici našeg učenika Miloša Karaklajića.

• Iste godine, u decembru, škola je realizovala i projekat razmene odeljenja s partnerskom školom iz Moliterna, grada na jugu Italije. Učenici su deset dana boravili u kućama svojih domaćina i pohađali njihovu školu. Posle mesec dana, domaćini su nam uzvratili posetu.

• U aprilu 2012. godine naša škola je bila domaćin Lukasu Majeru, učeniku iz Graca, a u maju 2012. godine, dva učenika Gimnazije, bila su u poseti vršnjacima iz Austrije.

• Školske 2012/13. u Gimnaziju su došla tri  učenika iz inostranstra. Federiko Tiralongo, učenik iz Italije, bio je na godišnjoj razmeni smešten kod porodice Luke Bojovića. Učesnici programa tromesečne razmene bile su učenice iz Belgije i Rusije: Sujin Kuijk je ugostila porodica Željka Jovanovića, a Ekaterini Pelevini domaćin je bila porodica Nataše Vratonjić.

• Iste godine, učenik naše škole Miloš Karaklajić je otišao na godišnju razmenu u Belgiju.

• Od septembra školske 2016/7. godine u okviru godišnje razmene srednjoškolaca, Gimnaziju Ivanjica pohađa Marko Kvatro, učenik iz Italije, smešten u porodici našeg učenika Nikole Vulovića.

Od 18. do 25. marta 2017. godine, u okviru programa Interkulture, organizovana je mini-razmena za strane učenike koji su na godišnjoj razmeni u Srbiji. Gimnazija u Ivanjici je bila domaćin srednjoškolcima iz Brazila, Španije, Turske, Italije i Tajlanda, a domaćini su im bile porodice naših učenika: Dunje Dimitrijević iz III1, Anđele Milunović iz III1, Aleksandre Vujović iz IV2 i Teodore Miličević iz IV2 odeljenja.