latinica | ћирилица

prezentacija za kolege„Promocija novih knjiga školske biblioteke – Čitajmo zajedno“ u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama

U Osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama, 11. januara 2018. godine održana je „Promocija novih knjiga školske biblioteke – Čitajmo zajedno“. Prikazane su knjige kojima je u decembru 2017. godine obogaćena školska biblioteka, a koje su pristigle zahvaljujući još jednoj donaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učenici od petog do osmog razreda, članovi Kluba čitalaca ove škole, koji su se od početka decembra 2017. godine upoznavali sa novom bibliotečkom građom, prezentovali su svojim drugarima pojedina izdanja. Knjige su tim povodom bile izložene na malom sajmu u holu škole. Svaki član Kluba prezentovao je po jednu knjigu, trudeći se da što više zaintresuje svoje drugare, da zagolica njihovu maštu i čitalačku radoznalost. Prezentacija je za članove Kluba bila svojevrsna istraživačka, stvaralačka i afirmativna aktivnost u kojoj su bili veoma uspešni, šaljući ostalima važnu poruku o značaju čitanja.

 

Nakon prezentacije, posetioci Promocije razgledali su izdanja i postavljali pitanja članovima Kluba, bibliotekaru i nastavnicama srpskog jezika, pokazujući veliku zaintresovanost. Nastavnice srpskog jezika govorile su o značaju knjige i  čitanja, a bibliotekar je još jednom podsetio učenike na značaj dolazaka u biblioteku, na mogućnosti koje im školska biblioteka pruža i kako im može pomoći u procesu učenja.

Cilj prezentacije bio je upoznavanje svih učenika od prvog do osmog razreda  i zaposlenih u školi sa novim publikacijama, ali i promocija školske biblioteke, koja se stalno usavršava i napreduje. Prilikom nabavke knjiga vodilo se računa o zastupljenosti različitih oblasti, kako bi svi predmetni nastavnici  imali mogućnost da uz pomoć bibiotečke građe unapređuju obrazovno--vaspitni proces.

Pozitivan ishod Promocije, bio je vidljiv istoga dana, jer su učenici pokazali veliko interesovanje za nove naslove. Veliki broj učenika, posetio je školsku biblioteku odmah nakon događaja.

Promocija je samo jedna u nizu aktivnosti  škole u Prilikama kojima se ističe značaj knjige i čitanja i stvaranja čitalačke kulture i aktivnih čitalačkih navika kod učenika, te korisnost biblioteke u nastavnom procesu.

Organizatori Promocije su Verica Kostić, nastavnica srpskog jezika i rukovdilac Kluba čitalaca u školi,  Radmila Kostić, nastavnica srpskog jezika, i Slađana Ćirjanić, školski bibliotekar.

Autor teksta: Verica Kostić