latinica | ћирилица

gucaU petak, 27.januara 2018. godine, učenici Osnovne škole „ Akademik Milenko Šušić“ povodom proslave školske slave Sveti Sava izveli su pozorišnu predstavu Imajte ljubav među sobom u režiji Angeline Ikodinović, profesorke srpskog jezika i književnosti. U sali Centra za kulturu u Guči, publika je mogla da uživa u dramskom i muzičkom umeću naših učenika. U dramskom prikazu jednog segmenta života Svetog Save utkana je bila i pesma naših solista i hora uz pratnju školskog orkestra, koji je pripremio profesor muzičke kulture Aleksandar Radojičić.


Predstava pojašnjava period kada je princ Rastko Nemanjić doneo odluke koje su se kasnije ispostavile kao krucijalne za srpski narod i državu, odnosno kada je odlučio da napusti dotadašnji život i zamonaši se. U predstavi govorimo o razlozima koji su ga doveli do Svete Gore i njegovim moralnim, svetovnim i duhovnim dilemama koje je imao pre nego što je postao monah. Naravno, nismo izostavili ni dramski prikaz „potere“ koju veliki župan Nemanja, u očajanju, šalje za svojim sinom ne bi li ga vratio na dvor. U tome ne uspeva, jer se Rastko već zamonašio i postao Sava koji svome ocu poručuje da će se on za srpski narod boriti verom u Boga, pravdom i ljubavlju vascelom.
Od prve audicije i biranja uloga do izvedbe predstave učenici su uložili veliki trud da savladaju glumačke sposobnosti i izvedu predstavu bez greške. Kroz ovaj tip rada sa učenicima, kao nastavnik srpskog jezika, mogu zaključiti da učenici uživaju u svom glumačkom iskustvu i svesrdno se predaju vežbanju i savladavanju svih dramskih izazova koji se pred njih postavljaju. Učenici se u ovakvim vidovima vannastavnih aktivnosti potvrđuju kao stvaraoci, a kroz emotivnu angažovanost u drami kasnije pokazuju bolje rezultate u učenju i pamćenju stičući sposobnost fleksibilne i stvaralačke ličnosti.

Tekst napisala: Angelina Ikodinović