latinica | ћирилица

veričina svetosavskaVerica Kostić, profesor srpskog jezika i književnosti – master, doktorand Filološkog fakulteta u Beogradu i nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sreten Lazarević" iz Prilika, opština Ivanjica, jedan je od ovogodišnjih dobitnika Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

U inicijativi Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića" iz Čačka, koju su podržale Školska uprava Čačak, OŠ „Sreten Lazarević" iz Prilika (Školski odbor, Učenički parlament, Savet roditelja), Centar za stručno usavršavanje iz Čačka, Opština Ivanjica, Dom kulture Ivanjica i Centar za učenje, edukaciju i razvoj kreativnosti „Mina” iz Čačka, između ostalog, navodi se sledeće:

Iako broji samo 37 životnih godina, Verica Кostić ima veoma bogatu profesionalnu biografiju. Reč je o nastavniku visoko razvijenih kompetencija, čije su metodičke pripreme osvajale više puta nagradu „Milija Nikolić” koju najboljim metodičarima među nastavnicima dodeljuje Društvo za srpski jezik i književnost iz Beograda. Osim podrške razvoju učeničkih kompetencija i obrazovnovaspitne uloge, Verica Кostić u svojoj sredini ima i kulturnu misiju, kao neko ko je čuvar narodne tradicije, srpskog jezika i ćirilice. Svestrano angažovana, ona podstiče razvoj čitalačke kulture mladih u Кlubu čitalaca, organizuje dramske predstave i kulturne programe, a ove godine uspešno je sa svojim učenicima realizovala projekat „Raskovnik – Mladi čuvari srpske narodne kulture” koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Projekat je bio usmeren na primenu terenskih folklorističkih istraživanja u školskom programu i podsticanje rada lingvističkih sekcija, tako da se jezikom rekonstruiše slika sveta i pravljenjem tematskih rečnika očuvaju arhaizmi narodnog govora, a mladi osposobe za vršnjačku edukaciju i kulturni aktivizam. Кao idejni tvorac i realizator ovog projekta, Verica Кostić je bila i predavač na akreditovanom stručnom skupu „Folkloristika u školi”, a snimak njenog izlaganja dostupan je na Jutub-kanalu Doma kulture u Čačku na sledećem linku: Folkloristika u školi. 

Pogledajte i BIOGRAFIJU VERICE KOSTIĆ. 

Više informacija: MPNTR