latinica | ћирилица

Profesionalni portfolio nije isto što i dosije zaposlenog. Po Pravilniku o stalnom stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, objavljenom u "Službenom glasniku RS" broj 13, od 24. februara 2012. godine, čl. 20, precizirana je zakonska obaveza izrade portfolija profesionalnog razvoja:
"Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik u postupku samovrednovanja i planiranja svog stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja primenjuje standarde kompetencija.


Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik sistematično prati, analizira i vrednuje svoj obrazovno-vaspitni rad, razvoj kompetencija, svoje napredovanje i profesionalni razvoj i čuva u određenom obliku najvažnije primere iz svoje prakse, primere primene naučenog tokom stručnog usavršavanja, lični plan profesionalnog razvoja (u daljem tekstu: portfolio).
Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik na zahtev direktora, stručnog saradnika, prosvetnog savetnika i savetnika - spoljnog saradnika, daje na uvid svoj portfolio profesionalnog razvoja."
Preporučujemo vam  da  prezentaciju  Biljane Lajović  o tome šta je portfolio i kakva bi trebalo da bude njegova struktura  (poznatu sa naših sastanaka) koristite kao vodič u izradi portfolija profesionalnog razvoja.