latinica | ћирилица

U beogradskom Centru "Sava"  u subotu, 11. maja 2013. godine,  održano je čuveno Vitezovo proleće - Beogradski festival pisaca za decu. Tom prilikom,  Književni časopis za decu "Vitez", na čelu sa pesnikom Nedeljkom Popadićem, darovao je hiljadu učenika Republike Srbije najlepšim darom - knjigom "Najlepše priče za decu i mlade 2". Među nagrađenim učenicima, koji su slali svoje literarne i likovne radove na Vitezov konkurs, bili su i učenici Moravičkog okruga.

Priređivač knjige, i ove i prošlogodišnje (pod istim nazivom  "Najlepše priče za decu i mlade"), nastavnica srpskog jezika iz OŠ "Sveti đakon Avakum" iz Trnave, Mila Mutavdžić,  višegodišnji je  saradnik i član redakcije časopisa "Vitez". Ova izuzetna antologija iz dva dela nudi odličan izbor priča za decu, i iz davne prošlosti i iz savremene književnosti, i iz nacionalne i iz svetske literature, dajući prostora i mladim, neafirmisanim stvaraocima da se u koricama iste knjige nađu sa velikanima pisane reči poput Tolstoja, Čehova, Kišona, Kapora, Desanke Maksimović, Grozdane Olujić, Dobrice Erića i brojnih drugih stvaralaca.

Posebno smo ponosni na to što ova knjiga predstavlja i izuzetan primer stručnog usavršavanja  nastavnika iz Moravičkog okruga. Lekturu u obe knjige uradila je Marina Čakarević, bibliotekar trnavske škole. U knjizi su se našli i naši zavičajni pisci Olivera Nedeljković, Grozdana Komadinić,  Slađana Mijatović i Milica Mutavdžić.

 Koliko ova antologija  nudi  raznovrsnih tekstova koji mogu da doprinesu razvoju školskih programa, posebno u segmentu razvoja inkluzivne kulture i prevencije nasilja, uverite se i sami!

Čestitamo koleginici Mutavdžić na izvanrednom primeru dobre prakse i zahvaljujemo joj na ukazanom poverenju i mogućnosti da u njenom antologijskom izboru objavimo: