latinica | ћирилица

Udruženje "Školama u pohode" iz Beograda već dugi niz godina organizuje kulturne manifestacije u čast pisaca i pesnika i njihovih jubileja. Do sada su, prema rečima direktora Dragana Veljovića, nizom aktivnosti u brojnim školama u našoj zemlji, kao i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama u kojima živi naša dijaspora, obeležili jubileje u čast Desanke Maksimović, Branka Ćopića, Branka Miljkovića, Duška Radovića, Nikole Tesle i, nekoliko puta, Miroslava Antića. Plemenita misija ovog udruženja i njihov glavni cilj jeste predstavljanje, unapređenje i zaštita kulturne baštine, kao i podsticanje mladih ljudi na razumevanje značaja i negovanja kulture. 

Članovi Udruženja su eminentni srpski kulturni stvaraoci: Ljubivoje Tadić, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Radomir Andrić, Goran Lazović i drugi, a počasni član je E. A. Jevtušenko. Ovo udruženje je poklonilo školskim bibliotekama na hiljade knjiga sarađujući sa Prvim programom Radio Beograda u akciji "Knjiga solidarnosti", predložilo je brojne učitelje, nastavnike i direktore za nagradu "Najdraži učitelj", a za svoj rad je već ovenčano brojnim priznanjima, od Plakete Udruženja književnika Srbije do Zlatne medalje "Sergej Jesenjin" koja je Udruženju pripala za objavljivanje poetskih knjiga "Kad porastem biću dete" i "Suze su znoj od oka" koja je nastavak čuvene knjige "Olovka piše srcem", a sačinjena je od dečjih smislenica i mudrosti.

Dvadesetak škola Moravičkog okruga imaće zadovoljstvo i čast da ove godine sarađuje sa Udruženjem "Školama u pohode". Saradnja će se ostvariti tako što će učenicima biti izvedena predstava "Dogodio se jednom Mika Antić", školskim bibliotekama će Udruženje pokloniti knjige, a o vannastavnim aktivnostima i uspesima škole snimaće se kratki video-zapisi u sklopu snimanja dokumentarnog filma o velikanu pisane reči Miroslavu Miki Antiću. Predstava "Dogodio se jednom Mika Antić" osmišljena je kao usmeni čas lektire, traje jedan školski čas i bavi se životopisom Mike Antića. Scenario i režiju potpisuje Dragoslav Petrović, glumci su Angelina Savić i Goran Lazović, dok je kostimograf Irena Erceg.

Biće to lepa prilika da škole obogate programe i planovе  kulturnih aktivnosti, da u godišnjim planovima unaprede plan saradnje sa partnerima iz zajednice, plan marketinga i plan stručnog usavršavanja nastavnika, a sve u interesu đaka i obrazovnovaspitne prakse, odnosno zaštite najviših nacionalnih kulturnih vrednosti.

Spisak škola i plan gostovanja sačiniće Udruženje "Školama u pohode". Nastavnicima i učenicima odabranih škola želimo da na zanimljiv i poučan način obeleže osamdesetogodišnjicu rođenja Mike Antića, a predstavnicima Udruženja zahvaljujemo na tome što su i našu školsku upravu darovali ovom plemenitom akcijom.