latinica | ћирилица
Učenici koji završavaju osnovno obrazovanje i vaspitanje polagaće u ponedeljak, 18. juna 2012. godine, srpski, odnosno maternji jezik, a u utorak, 19. juna 2012. godine, matematiku. Početak izrade testa zakazan je za 10.00 časova, oba dana polaganja, a izrada testa traje 120 minuta, do 12.00 časova.
       Ministar prosvete prof. dr Žarko Obradović izjavio je za Javni servis RTS-a da Uputstvo za ocenjivanje o kome se poslednjih dana spekulisalo i polemisalo u javnosti još uvek nije prosleđeno školama, što znači  da je njegov sadržaj u ovom trenutku nepoznat. Uputstvo za ocenjivanje završnog ispita biće prosleđeno školskim komisijama tek kada se polaganje ispita bude završilo, u ponedeljak u 12.00 časova za srpski, odnosno maternji jezik i u utorak u 12.00 časova za matematiku.  U Uputstvu za ocenjivanje koje će dobiti školske komisije biće date jasne instrukcije šta treba priznati kao tačan odgovor za svaki zadatak pojedinačno, a za sva odstupanja od Uputstva članovi komisija mogu da se obrate Centru za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ministar Obradović je istakao da će, prema navodima stručnjaka iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji su učestvovali u koncipiranju testova, najveći broj pitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika biti  takvog karaktera da će se odgovori zaokruživati, podvlačiti  ili povezivati. Testovi na završnom ispitu sadrže po 20 zadataka.
          Testove za završni ispit pripremile su radne grupe Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. U radnim grupama nalaze se nastavnici iz osnovnih i srednjih škola, profesori univerziteta, konsultanti  sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i savetnici iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ministar prosvete i nauke će u ponedeljak, 18. juna 2012. godine, u direktnom prenosu na Prvom programu Javnog servisa i Prvom programu Radio Beograda  u 9.45 časova izvući  jednu od tri moguće kombinacije testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a u utorak, 19. juna 2012. godine, u isto vreme, jednu od tri moguće kombinaciju testa iz matematike.
         Učenici koji polažu završni ispit treba da ponesu đačku knjižicu sa fotografijom i pečatom škole. Konačni odgovori iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i konačna rešenja iz matematike moraju biti napisana hemijskom olovkom.  Na ispitu je zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, kao i upotreba digitrona, a od pribora je dozvoljena upotreba grafitne i hemijske olovke (konačna rešenja moraju da budu napisana hemijskom olovkom), gumice za brisanje, šestara, lenjira i trougla. Na završnom ispitu učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači  da može da osvoji maksimalno 40 bodova. Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje učenika. U dogovoru sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti od ove godine rezultati završnog ispita nalaziće se unutar škola i biće dostupni samo učenicima koji su polagali završni ispit, njihovim roditeljima i starateljima.  Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna 2012. godine. Eventualne žalbe učenika na rezultate završnog ispita podnose se 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama 22. juna 2012. godine. Konačni razultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna 2012. godine u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.