latinica | ћирилица

publikaPodelićemo sa vama jedan svetao primer iz prakse, koji ilustruje činjenicu da je škola obrazovna, vaspitna, ali  i kulturna ustanova. Ne možemo podrazumevati da je svaki učenik imao prilike da sa roditeljima ide u pozorište i stekne kulturne navike i savlada bonton.

Evo kako su zaposleni u OŠ „Tatomir Anđelić" iz Mrčajevaca,  putem Knjige obaveštenja, pripremili svoje učenike za odlazak na predstavu „Bedemi ćirilice", podelivši sa njima i osnovne podatke o predstavi (režija, glumci, tema), ali i pruživši im uputstva o tome šta je pristojno ponašanje u pozorištu.

Odvođenje učenika u pozorište, uz poštovanje svih propisanih procedura, jeste aktivnost koja doprinosi i unapređivanju znanja, i razvoju međupredmetnih kompetencija (estetičke, komunikacijske), i inoviranju načina rada  i prostora u kojem se odvija nastava i učenje (kada je sadržaj u potpunosti u duhu školskog programa), ali je  ujedno i aktivnost kojom nastavnici potvrđuju da iniciraju i učestvuju u podizanju kvaliteta pedagoške prakse (A.11 prema Pravilniku o stalnom stručnom usavršavanju i napredovanju u zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika). 

Na kraju predstave, đaci su aplaudirali glumcima, a glumci - svojoj publici, posebno pohvalivši organizatorima upravo punu pažnju, zainteresovanost i pristojnost najmlađe publike kojoj su izveli predstavu, publike koju će, kako su sami rekli, dugo pamtiti. 

Tekst obaveštenja pročitajte ovde.