Teodora Trifunović, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Branislav Petrović“ iz Slatine, osvojila je drugo mesto na Državnom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“. Takmičenje u organizaciji Auto – moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja Srbije  održano je u Beogradu, u hali Pionir, 24. i 25. maja. Pored Teodore, ekipu Moravičkog okruga činili su i Marko Didanović, takođe iz škole „Branislav Petrović“ iz Slatine, Anastasija Vasilijević iz škole „Filip Filipović“ iz Čačka, kao i Božidar Vučićević , učenik Osnovne škole „Vučić Veličković“ iz Međurečja kod Ivanjice.

            Takmičenje osnovaca u poznavanju saobraćajnih propisa deo je velike akcije koju realizuje Ministarstvo prosvete i nauke u saradnji sa Auto – moto savezom Srbije, a koja za cilj ima edukaciju naših najmlađih učesnika u saobraćaju radi povećanja njihove bezbednosti. Na takmičenju svake godine učestvuju ekipe svih 26 regiona u Srbiji, koje čine po četiri najbolja takmičara (dva dečaka i dve devojčice u starojoj i mlađoj grupi). Sam takmičarski deo se sastoji iz tri celine: polaganje testa sa saobraćajnim propisima, vožnja biciklom po poligonu spretnosti sastavljenim od raznih prepreka, i vožnja biciklom po poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju koji simulira realnu situaciju u gradskom saobraćaju. Za dobar rezultat, pored znanja potrebno je i dosta spretnosti i snalažljivosti.

            S obzirom da je Auto – moto savez Srbije član Evropske automobilske federacije – FIA, pobednici takmičenja u mlađoj kategoriji (do 12 godina) predstavljaju našu državu na Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja. Prošle godine, u Poljskoj, ekipa Srbije osvojila je drugo mesto, a ovogodišnje prvenstvo Evrope će biti održanu u septembru, u Crnoj Gori.

            Osnovna škola „Branislav Petrović“ iz Slatine nekoliko godina unazad ostvaruje odlične rezultate na takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“. Ekipa ove škole prethodnih godina je redovno osvajala prva mesta na opštinskim i okružnim takmičenjima, a poslednjih 8 godina uvek je imala svog predstavnika na Državnom takmičenju. Saobraćajna sekcija slatinske škole, koju vodi profesor tehničkog i informatičkog obrazovanja Aleksandar Vinić, okuplja veliki broj učenika. Rad i zalaganje koje učenici ulažu nagrađeni su dobrim rezultatima.

saobracaj 9