latinica | ћирилица

sladjana 768x427Po rečima načelnice Školske uprave Moravičkog okruga Slađane Parezanović, zbog manjeg broja učenika koji završavaju osmi razred, doći će i do smanjenja broja odeljenja u srednjoj školama.

Prema podacima Školske uprave, osmi razred u školama Moravičkog okruga završava 1.987 učenika, od čega 1.151 učenik u Čačku, 354 Gornjem Milanovcu, 292 učenika u školama opštine Ivanjica i 190 učenika u školama opštine Lučani.

— Kada to uporedimo sa podacima iz prošle godine, to je negde oko 200 učenika manje. To znači da će biti i manji broj odeljenja koja će se upisati ove godine u srednjim školama.

U skladu sa tim, planirali smo upisnu politiku na koju je dao saglasnost i ministar prosvete i objavio konkurs za predstojeću školsku godinu. I pored svih tih smanjenja koja su bila neminovna, broj slobodnih mesta biće sasvim dovoljan za sve učenike koji završavaju školu u okrugu. Ove godine najviše odeljenja upisaće Mašinsko-saobraćajna škola – 11 odeljenja. Gimnazija prima učenike u 10, Tehnička škola devet, Ekonomska sedam, PUŠ šest i Medicinska škola u pet odeljenja. Što se tiče grada Čačka, to je negde oko 1.400 slobodnih mesta, a osnovnu školu završava, podsetiću, 1.151 učenik. Potpuno je jasno da će svi imati priliku da ostanu u Čačku ako im je ponuda dovoljno zanimljiva i bogata — navodi načelnica Parezanović.

Novina je da Gimnazija u Čačku otvara odeljenje za decu sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, a isto odeljenje nudi i Gimnazija u Ivanjici.

Od dualnih smerova upisaće se novo odeljenje modnog krojača u Mašinsko-sabraćajnoj školi i bravari-zavarivači u Srednjoj školi Dragačevo, smer koji je po rečima načelnice popularan, jer deca dobijaju odlična znanja a dolaze i lako do posla, kako u Srbiji tako i u zemljma EU.

— Učenici koji imaju nešto slabija postignuća predviđen je određen broj odeljenja na trogodišnjim profilima. Prijemni ispiti za specijalna odeljenja počinju već ovog vikenda, a reč je o specijalizovanim odeljenjima u gimnazijama, Muzičkoj i Umetničkoj školi — napominje načelnica Školske uprave.

Gornji Milanovac će ponuditi 12 odeljenja, po četiri u svakoj školi: Tehničkoj, Gimnaziji i Ekonomskoj školi.

U nešto nepovoljnijem položaju su srednje škole u Ivanjici i Lučanima.

Oni imaju planiran manji broj odeljenja nego što je broj učenika koji završava osmi razred, pa je ministar Ivanjici odobrio devet odeljenja, pet odeljenja u Gimnaziji i četiri u Tehničkoj školi.

U Srednjoj školi Dragačevo biće ponuđeno pet odeljenja.

Završni ispit osnovaca održaće se od 17. do 19. juna. Sve upisne aktivnosti završavaju se do 11. jula.

Gimnazijsko IT odeljenje

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku je novi, specijalizovani smer u Gimnaziji u Čačku koji učenici mogu upisati od 2019/20. školske godine.

Pored opšteobrazovnih gimnazijskih predmeta učenici koji se odluče za novi smer imaće predmete koji su specijalizovani za oblasti informatike kao što su: primena računara, programiranje, računarski sistemi, operativni sistemi, računarske mreže, objektivno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme i veb programiranje.

Prijemni ispit

Za upis u odeljenje koje ostvaruje nastavni plan i program za gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku kandidat polaže prijemni ispit na kome rešava test iz matematike. Prijemni ispit se polaže 02. juna 2019. godine u Užičkoj gimnaziji.

 

Tekst preuzet sa portala Ozonpres