17191388 1077876792322283 1587902527864426246 nTim OŠ „Dr Dragiša Mišović", koji su činili i nastavnici i učenici i menadžment škole, danima je uspešno čuvao tajnu da će u književnom programu posvećenom poeziji Bore Đorđevića učestvovati i sam autor. Trebalo je da to bude, i bilo je, iznenađenje za brojnu publiku koja je dupke ispunila veliki hol ove škole i ne znajući da će to veče biti jedno od najneobičnijih na kojima smo, u okviru zajedničkog programa stručnog usavršavanja, do sada bili. Muzičko-poetsko veče bilo je detaljno i maštovito osmišljeno, od scenografije koja je predstavljala kafanu (ironično nazvanu Biffe Biblijoteka), nastavnika i đaka koji su glumili i barmene i voditelje i kritičare i pevače i recitatore, do bogatog programa koji je osvetlio ključne odlike ove buntovne poezije koja po učesnicima programa zaslužuje i Disovu nagradu. Ne plašeći se ni pedagoške ni književne kritike, tročlani autorski tim je o Borinoj poeziji govorio stručno i argumentovano, a Bora je duhovito primao i pohvale i kritička sagledavanja, osećajući se u ovoj školi, u kojoj mu je srpski jezik jedno vreme predavala majka, kao kod svoje kuće. Spektakularno veče ulepšali su i članovi hora koji su kostimama pokazali kako se pojedine Borine pesme uspešno mogu upotrebiti i za program profesionalne orijentacije, a mnogo više informacija o ovoj večeri pročitajte u izveštaju organizatora ili pogledajte u televizijskim prilozima na linku koji sledi.

Izveštaj sa književne večeri posvećene poeziji i aforizmima Borisava Bore Đorđevića

Malo je savremenih zavičajnih književnih stvaralaca i priznatih i poznatih umetnika, koji s pravom zaslužuju takvu pažnju srpske kulturne i šire javnosti kao što je zaslužuje, bez ozbiljnog stručnog prigovora, naš poznati rok pevač, kantautor i pesnik svojevrsnog stila i poetike, Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba. Pre svega, njegova poezija i aforizmi bili su inspiracija za neke nastavnike Osnovne škole „Dr Dragiša Mišović“, u okviru inicijative „Zavičajni pisci u oku profesora 3“, čiji autor ja Danijela Kovačević Mikić, da o njima napišu prigodan esej i scenario za književno veče sa temom: „Ako može Bob Dilan, zašto ne bi mogao i Bora?“. U programu je učestvovao i sam pesnik uz svesrdno angažovanje nastavnika mizičke kulture Jelene Ratković, Stojana Guzine, mladih čačanskih muzičara Lane Dimitrijević i Davida Vasiljevića, mladog pijaniste Uroša Tišme, mladog gitariste Mihaila Markovića, recitatorke Minje Đelkapić, te dečaka 6. i 7. razreda i Malog hora naše škole. Program su vodili domaćini i kreatori večeri Irena Glišović, Mira Glišić i Bogdan Paunović. U svemu tome im je mnogo pomogao i učenik 6. razreda Vukašin Simeunović. Tehničku podršku su imali od kolega Dalibora Čukljevića i Dragana Milovančevića.
Opšti je utisak da je u prepunom holu škole publika zaista uživala i da je svečanost napustila veoma zadovoljna i sa mnogo lepih utisaka.
U Čačku, 6.3.2017.

* Scenario

* Medijski prilozi

* Fotografije