latinica | ћирилица

srce 2Budući da je vrtić „Mladost" PU „Moje detinjstvo" iz Čačka uključen u pilotiranje nacrta Osnova programa predškolskog vaspitanja, za rubriku primera dobre prakse izdvajamo vam nekoliko aktivnosti koje su tokom ove šk. godine realizovane u saradnji sa roditeljima i lokalnom zajednicom.

Vaspitač Gordana Sjeničić nas je izvestila o izletu u prirodu čiji su ciljevi bili usmereni na druženje, otkrivanje i istraživanje prirode i prostora koji nas okružuje (Ovčar Banja, Manastir „Blagoveštenje", Manastir „Nikolje", planine Ovčar i Kablar, reka Zapadna Morava), usvajanje znanja, stavova i veština u vezi sa prirodom kao učionicom na otvorenom.

 S obzirom na to da su u ostvarivanje ove aktivnosti bili uključeni i roditelji i deca različitih uzrasnih grupa vrtića „Mladost" sa svojim vaspitačima, kao i predstavnici Planinarskog društva „Kablar", osim podrške dečjem razvoju, ovom aktivnošću je ostvarena i saradnja sa lokalnom zajednicom. Izveštaj pročitajte ovde.

Prilog: Fotografija 1

Tokom Dečje nedelje i specijalizovanog programa iz oblasti nauke „Avanture malog Dina", predškolci iz vrtića „Mladost" i njihovi vaspitači Zorica Komarica i Nataša Milojević i starija grupa iz vrtića „Poletarac", sa vaspitačima Snežanom Ković i Jelenom Šušnjar.  uz saradnju sa stručnim saradnikkom, kustosom i paleontologom Biljanom Čkonjević iz Narodnog muzeja u Čačku, posetili su Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu. Tom prilikom, deca su videla najatraktivnije izložbe Prirodnjačkog centra Srbije, od nastanka planete Zemlje, njenog razvoja kroz epohe, sve do postanka čoveka. Prikazani su im svi bitni događaji u geološkoj istoriji koji su uzrokovali preokrete u razvoju živog sveta. Videli su nekoliko stotina minerala i stena od kojih je izgrađena naša planeta, sagledavši bogatstvo flore i faune Zemlje. Najupečatljivija im je bila paleontološka postavka skeleta različitih vrsta dinosaurusa iz mezozika. Uživali su u šetnji Dino-parkom u kojem se nalazi preko 20 replika različtih vrsta dinosaurusa.

Vaspitači G. Sjeničić, A. Teofilović, B. Tanasković, V. Smolović, Z. Komarica, N. Milojević, D. Vujičić i N. Sedlarević su nizom kreativnih aktivnosti sa decom i njihovim roditeljima obeležile Svetski dan srca pod sloganom „Osnaži svoje srce". Ciljevi ovih aktivnosti bili su usmereni na promovisanje boravka na otvorenom, bavljenje fizičkim aktivnostima i primena zdravog načina života. Poruke date učesnicima bile su:

  • Zdravo srce je preduslov dobrog zdravlja;
  • Pravilna ishrana, šetnja, redovno vežbanje je ono što možemo da uradimo za svoje srce!

Prilog: Fotografija 2