latinica | ћирилица

IiskSКUSTVENO UČENJE U PRIRODI /  AKTIVNOSTI SAVETNIKA - SPOLJNIH SARADNIKA
Da nauka želi da dopre do svih, a posebno do mladih, i probudi želju za znanjem, davno je uočio Anri Poenkare, francuski naučnik, koji prirodu nije video samo kao korisnu već i kao izvor zadovoljsta onoga koji je proučava, jer je predivna. Da nije takva, trud da bi se razumela bio bi bezvredan, a život ne bi bio vredan truda da se proživi.
Cilj predviđenih aktivnosti je podsticanje nastavnika i učenika da nastavu realizuju u prirodi, kako bi mladi naučne zakonitosti uočili neposredno, o njima razmišljali, analizirali, dolazili do rešenja problema, ali i pripremili se za neke nepredviđene okolnosti.

Posebna vrednost aktivnosti na terenu jeste i težnja ka razvijanju zdravih stilova života. Plan je da učenici i nastavnici imaju fizičku aktivnost pešačenja, odnosno planinarenja od Ovčar Banje do vrha planine Кablar. Savetnici – spoljni saradnici za oblasti geografije, biologije i fizičkog i zdravstvenog vaspitanja biće zaduženi za edukaciju o pravilnoj fizičkoj aktivnosti i zdravom načinu života, prirodnim i antropogenim vrednostima Ovčarsko-kablarske klisure i snalaženju u prirodi.
Svaka škola, pojedinačno, šalje četiri (4) učenika VIII razreda OŠ, odnosno četiri (4) učenika I razreda SŠ, koji su posebno zainteresovani za nauku, ali i kondiciono sposobni za prešačenje. Nastavnici su dobrodošli bez obzira na nastavni predmet koji predaju u školi.
Priprema učesnika podrazumeva:
Udobna obuća pogodna za pešačenje;
Trenerka ili druga komotna odeća primerena vremenskih uslovima;
Voda za piće i hrana za taj dan;
Štapovi za pešačenje (ukoliko ih učesnik ima);
Proceniti svoje fizičke sposobnosti.
Polazak je u subotu, 7. oktobra u 10,45 časova, vozom do Ovčar Banje. Povratak iz Ovčar Banje je u 17,50 č. Povratna karta je 226,00 dinara, a za decu do 14 godina je duplo manja. Učesnici sami kupuju karte na stanici.
Potrebno je da zainteresovane škole dostave spisak učesnika (nastavnika i učenika – uz saglasnost roditelja/staratelja) Školskoj upravi Čačak, najkasnije do ponedeljka, 2. oktobra 2023.godine.
Savetnici – spoljni saradnici MP:
Goran Šipetić, profesor geografije
Biljana Uskoković Brković, profesor biologije
Mica Savković, profesor fizičkog i zdravstvenog vaspitanja