latinica | ћирилица

il os katiciNa osnovu Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta „Škola novca za osnovca“, Ministarstvo prosvete i Erste banka i u školskoj 2022/2023. godini realizuju ovaj projekat, čiji je cilj uvođenje i razvoj finansijske pismenosti učenika osnovnih škola. Projekat se realizuje u osnovnim školama sa obogaćenim jednosmenskim radom, odnosno sa učenicima koji posle redovne nastave slobodno vreme provode u školi uključeni u neku od aktivnosti koje škola nudi.

Projekat se realizuje u oba ciklusa osnovnog obrazovanja, u tri programa, kroz aktivnost Svet finansija.

Кroz ovaj projekat širi se spektar znanja učenika, čime će deca biti bolje pripremljena za život i bolje će razumeti vrednost upravljanja novcem. Finansijsko obrazovanje i vaspitanje podrazumeva formiranje pravilnih stavova prema novcu, štednji, ulaganju, potrošnji, preduzetništvu u čijoj osnovi su finansijska dobrobit pojedinca i društva.

U skladu sa dopisom i aktivnostima u okviru obogaćenog jednosmenskog rada, kao i sprovedenih aktivnosti povodom obeležavanja Svetske nedelje novca, pozivamo sve osnovne škole koje su učestvovale u Projektu da dostave kratak film primera dobre prakse.

Osnovne škole dostavljaju nadležnoj školskoj upravi, elektronskim putem, film u trajanju do 1,5 minuta sa primerom dobre prakse iz oblasti finansijske pismenosti, najkasnije do 8. novembra 2023. 

Ministarstvo će u cilju razmene ideja i prezentacije iskustava organizovati drugu konferenciju „Škola novca za osnovca“ na kojoj će biti predstavljeni primeri dobre prakse koje su realizovale osnovne škole.