Osnovna škola „Kralj Aleksandar I“ je škola sa najdužom tradicijom u Gornjem Milanovcu, jer su iz nje nastale ostale osnovne škole u gradu. Tokom svoje istorije prva gradska škola je više puta menjala svoj naziv.
Pre Drugog svetskog rata, kada je napravljena sadašnja zgrada škole 1931. godine, nosila je ime prvog jugoslovenskog kralja. Svečanosti povodom izgradnje i otvaranja nove školske zgrade 1933. godine je prisustvovao i sam kralj Aleksandar Karađorđević, što je propraćeno u svim tadašnjim dnevnim i u jednim francuskim novinama.
Posle oslobođenja škola je nosila naziv „Osnovna škola“, da bi deobom 1964. godine na prvu i drugu osnovnu školu promenila ime u „Prva osnovna škola“. Ovo ime nije dugo zadržala, već 1969. godine, povodom dvadesetopetogodišnjice od oslobođenja, menja ime u Osnovna škola „Takovski partizanski bataljon“.
Kao uspomenu na svog zadužbinara, kralja Aleksandra, kolektiv je 18. decembra 2003. godine vratio prvobitan naziv školi – OŠ „Kralj Aleksandar I“.

Specifičnost naše škole je u tome što se nastava odvija u dve zgrade (mlađi i stariji razredi). Od 1983. godine pripojena je i osmorazredna škola u Brđanima, kao i izdvojena odeljenja u Lunjevici, Jablanici i Semedraži.


Direktor: Dragica Radišić
tel. 032/711-814
adresa: Heroja Draževića br.2
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.