sahhhProf. srpskog jezika Bogdan Paunović, prosledio nam je kratak izveštaj o učešću mladih šahista Moravičkog okruga na Republičkom takmičenju u šahu, održanom u Beogradu 13. i 14. maja 2017. godine.

Posle održanih školskih i opštinskih takmičenja i Okružnog takmičenja za Moravički okrug, koje je organizovano u OŠ „Dr Dragiša Mišović“ 8. aprila, mlade šahistkinje i šahisti iz starijih razreda osnovnih škola sa teritorije Okruga učestvovali su na Trećem Republičkom takmičenju u šahu u Beogradu. Takmičenje je posle kraćeg prigodnog programa održano u OŠ „Dragan Lukić“ . Na njemu je svoja znanja šahu i fizičku i psihičku spremnost pokazalo preko 400 takmičara iz skoro svih okruga u Republici Srbiji. Prvog dana, u subotu 13. maja, održane su pojedinačne borbe u kojima su učestvovali i takmičari iz Moravičkog okruga.

U napornim i iscrpljujućim mečevima pažnje važan plasman postigli su Vojin Miletić iz OŠ „Sreten Lazarević“ iz Prilika te David Milovanović i Lazar Belić iz OŠ „Dragiša Mišović“ iz Čačka. Ovi rezultati su tim zapaženiji jer su postignuti kroz takmičenje sa vršnjacima u čijim školama je šah izborni predmet ili su mnogi takmičari članovi lokalnih šah-klubova. Sutradan su se sa istim borbenim zanosom takmičile ženska i muška ekipe. U tim mečevima su nas predstavljale učenice iz OŠ „Milinko Kušić“ iz Ivanjice i osnovci iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“, koji su u veoma jakoj konkurenciji ekipa iz velikih gradova ostvarili rezultat u sredini tabele. S obzirom da su nama Moravičanima ovo početni koraci u ovoj vrsti takmičenja, rezultati su vredni pohvale i jedan zaista dobar stimulans za mnoge buduće šahiste koji bi u ovoj drevnoj igri mogli na najbolji način da se pronađu i iskažu.